IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каролев: Новите банкови правила ще повишат кредитния риск

Промените в Закона за потребителския кредит, които ще важат и за стари кредити, не са ретроактивна мярка, смята адвокат Десислава Филипова

08:32 | 10.04.14 г. 43
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Каролев: Новите банкови правила ще повишат кредитния риск

Предсрочното погасяване на кредити без наказателни такси, записано в окончателния вариант на променения Закон за потребителския кредит, ще затрудни управлението на активите (кредитите) и пасивите (депозитите) на банките, което увеличава кредитния риск.

Така новите правила всъщност ще доведат от една страна до намаляване на лихвите по депозитите, a от друга – до увеличаване на лихвата по кредитите. Банките ще бъдат и по-внимателни при отпускането на кредити.

Този коментар направи икономистът Владимир Каролев в студиото на „Нова телевизия”. Той поясни, че в икономиката таванът върху цената на каквато и да е стока винаги ограничава част от потребителите. По отношение на кредитирането това означава, че хора, които са готови да платят над определения таван за разходите, могат да не получат кредит. Обикновено става въпрос за потребители, на които им трябват спешно средства, но нямат гаранти или имоти, които да оставят като залог.

Въвеждането на правилото за липса на такса за предсрочно погасяване и за стари кредити не е закон със обратно действие. „Няма ретроактивно регулиране, а се уреждат висящи задължения в бъдеще време”, коментира адвокат Десислава Филипова, която също участваше в разговора. 

Припомняме, че вчера при приемането на промените в Закона за потребителския кредит, внесени от депутати от ДПС и БСП, депутатите решиха, че и вече взети кредити ще могат да се погасяват предсрочно без наказателни лихви, след изтичане на първата година от сключването на договорите. 

Според Филипова досега в законодателството не е имало описана такса за предсрочно погасяване, а е въпрос на договорни отношения между банките и кредитополучателите. Затова и новото правило не е нарушение на едно от основните правила в правото – законите не могат да имат ретроактивно действие.

Каролев обясни и логиката, която седи зад по-ниските лихви по кредитите в Германия от тези у нас, макар статистиката да показва, че доходите на германците са значително по-високи. Фактът, че германците получават по-високи заплати и имат повече активи, които да бъдат иззети, ако кредитите не бъдат погасени, е в основата на по-ниския риск за банките. Средната производителност на труда на германците е осем пъти по-висока от тази на българите, допълни още икономистът.

Той коментира в този смисъл, че изходът от омагьосания кръг, в който бедните плащат повече от богатите при отпускане на кредитите, е само чрез  увеличение на производителността на труда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

42
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
за да съм честен-и аз през 2008ма вярвах, че ще падне пазара на жилищни имоти максимум с 30% и то само в надценените райони(а за търговските площи даже бях по-голям оптимист) и подозирах, че ще си възвърне нивата от 2008 началото, след 3 до 5 години. Оказах се в огромна грешка. За която на 80% съм виновен аз, а на 20% Дянков-по-тъпо човече трудно можеше да ни изберат за финансов.А сега и тук колкото и да ми твърдят някои хора, че са знаели какво ще стане-не го вярвам, освен ако не са крайни песимисти в живота.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 2 rate down comment 0
Longin
преди 10 години
"и ни убеждаваха, че кризата, която е обхванала европа, ни заобикаля. "имаме честа този същият експерт да ни е министър-председател в момента!*** овчия народ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Мдааа кокала не се пуска лесно. Но....... прав си за възможността да се ползват банкови услуги в по цивилизовани държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 3 rate down comment 1
Stoqn_Trakiev
преди 10 години
Вече може да се теглят заеми директно от от Европейски банки, както и да се правят депозити там. Освен това е редно риска да е поделен 50 на 50 между теглещите и даващите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 7 rate down comment 0
Slavvi
преди 10 години
То си има отряди за събиране на дългове към тези фирми за бързи кредити. Дори имам познат от такъв отряд, който си лежи няколко присъди за побой. Кой виновен, кой пребит и кой лежи в затвора? От морална гледна точка е неправилно. Но от законова всичко е ОК. Европейски ценности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 7 rate down comment 1
SS-23
преди 10 години
Болшинстовото си взеха кредит, наивно вярвайки, че ще успят да го върнат, както повелява американската мечта. Някои дори продължават да си го връщат, което ги кара да живеят в нищета в момента....=========================В десятката си брат !! Точно в десятката ! Живата истина е това !Що се отнася до "продължаването" ...мога да ти кажа, "че спирането" - само ще си дойде, като занулиш !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Така е тука вече говорим за едно и също. И докато си говорим една новина от дир-а: "Служители на фирма за бързи кредити пребиха жестоко длъжник"Кредита бил от 800 лв. Та няма да се оправим, и който вярва в споменатите "ценности" ще си остане с вярата. Грамотността няма да си я подобрим защото образованието ние в канавката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 4 rate down comment 0
Slavvi
преди 10 години
Т.е. никой не предвиди, че икономиката ще се срине така, дори на световно ниво. Най-вече кредитополучателите. Около 2007-9 при нас нямаше криза всичко фърчеше, и ни убеждаваха, че кризата, която е обхванала европа, ни заобикаля.=======================================================Ако си очаквал друго, значи наивно си вярвал с оптимизъм, граден върху плаващи пясъци.. Тези, които са предвидили, имат информация от съвсем друго ниво. Те не гледат ТВ-реалността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 5 rate down comment 0
Slavvi
преди 10 години
Вярно е, че населението е финансово неграмотно, но това не значи, че този факт трябва да се ползва за заробване и печалба. Нали имало някви Европейски ценности. А точно европейските банки ни заробиха, като използваха неграмотността ни. ===================================================От морална гледна точка "не трябва", но от финансова - всичко се прави за печалба. А тук коментираме финансовата - значи трябва, ако се намери от кого. Европейските ценности са само в ТВ реалността и за наивници. Зад тях се крият истинските "ценности", които са в реалността - демагогия, безработица, обедняване, ограбване..Понеже си от Русе, ще ти дам пример, че с наивна вяра кредит не се връща. С тази вяра той само се тегли. Имам познат, който продава обувки в Русе. В пика на кредитния балон работата му вървеше много добре. Той си повярва и си взе чисто нов X5 и 2 големи магазина в кооперациите срещу университета - всичко не кредит. От миналата година човека няма нищо, освен една мазда 6, 2003г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 7 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Т.е. никой не предвиди, че икономиката ще се срине така, дори на световно ниво. Най-вече кредитополучателите. Около 2007-9 при нас нямаше криза всичко фърчеше, и ни убеждаваха, че кризата, която е обхванала европа, ни заобикаля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още