IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каролев: Новите банкови правила ще повишат кредитния риск

Промените в Закона за потребителския кредит, които ще важат и за стари кредити, не са ретроактивна мярка, смята адвокат Десислава Филипова

08:32 | 10.04.14 г. 43
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Каролев: Новите банкови правила ще повишат кредитния риск

Предсрочното погасяване на кредити без наказателни такси, записано в окончателния вариант на променения Закон за потребителския кредит, ще затрудни управлението на активите (кредитите) и пасивите (депозитите) на банките, което увеличава кредитния риск.

Така новите правила всъщност ще доведат от една страна до намаляване на лихвите по депозитите, a от друга – до увеличаване на лихвата по кредитите. Банките ще бъдат и по-внимателни при отпускането на кредити.

Този коментар направи икономистът Владимир Каролев в студиото на „Нова телевизия”. Той поясни, че в икономиката таванът върху цената на каквато и да е стока винаги ограничава част от потребителите. По отношение на кредитирането това означава, че хора, които са готови да платят над определения таван за разходите, могат да не получат кредит. Обикновено става въпрос за потребители, на които им трябват спешно средства, но нямат гаранти или имоти, които да оставят като залог.

Въвеждането на правилото за липса на такса за предсрочно погасяване и за стари кредити не е закон със обратно действие. „Няма ретроактивно регулиране, а се уреждат висящи задължения в бъдеще време”, коментира адвокат Десислава Филипова, която също участваше в разговора. 

Припомняме, че вчера при приемането на промените в Закона за потребителския кредит, внесени от депутати от ДПС и БСП, депутатите решиха, че и вече взети кредити ще могат да се погасяват предсрочно без наказателни лихви, след изтичане на първата година от сключването на договорите. 

Според Филипова досега в законодателството не е имало описана такса за предсрочно погасяване, а е въпрос на договорни отношения между банките и кредитополучателите. Затова и новото правило не е нарушение на едно от основните правила в правото – законите не могат да имат ретроактивно действие.

Каролев обясни и логиката, която седи зад по-ниските лихви по кредитите в Германия от тези у нас, макар статистиката да показва, че доходите на германците са значително по-високи. Фактът, че германците получават по-високи заплати и имат повече активи, които да бъдат иззети, ако кредитите не бъдат погасени, е в основата на по-ниския риск за банките. Средната производителност на труда на германците е осем пъти по-висока от тази на българите, допълни още икономистът.

Той коментира в този смисъл, че изходът от омагьосания кръг, в който бедните плащат повече от богатите при отпускане на кредитите, е само чрез  увеличение на производителността на труда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

32
rate up comment 7 rate down comment 0
deant
преди 10 години
От лакомия:1. На кредитополучателя на принципа "ГГЗ"---Безпорно има и такива, но съм готов да си заложа ГЗ, че не са болшинство. Болшинстовото си взеха кредит, наивно вярвайки, че ще успят да го върнат, както повелява американската мечта. Някои дори продължават да си го връщат, което ги кара да живеят в нищета в момента, но продължават, защото знаят, че няма измъкване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 9 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Ами понеже наблегнах (дори с големи букви) за вземането на кредити по всички правила, било то морални или законни, то не би следвало човек, който харчи повече отколкото печели да вземе кредит. Нали точно такова "проучване" се прави от банката. Дори мисля има такса за него. То е ясно, че е проформа, и както по-късно си писал, лакомията размива всичко. Та мене не ми пука от икономически теории от учебниците, които Каролев цитира. Тея работи служат за парлама параван пред нещата, които фактически се случиха с кредитирането в нашата държава през последните 10-15 години. А те са такива, че нямат нищо общо нито с пазарен, нито с капиталистически принцип. Вярно е, че населението е финансово неграмотно, но това не значи, че този факт трябва да се ползва за заробване и печалба. Нали имало някви Европейски ценности. А точно европейските банки ни заробиха, като използваха неграмотността ни. Много пъти съм го писал това тука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 8 rate down comment 1
Slavvi
преди 10 години
Та ... защо се отпускаха и се отпускат такива кредити ... питам ?!?=================================================От лакомия:1. На кредитополучателя на принципа "ГГЗ"2. На банкатаИ тази лакомия е в интерес на тези, които са над банката, които използват тази човешка (или както казва Иванов - маймунска) черта. После всичко се прибира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 9 rate down comment 1
SS-23
преди 10 години
КРЕДИТИТЕ НЕ СА ЗА БЕДНИ ХОРА! БЕДНИЯ ЧОВЕК, ТРЯБВА ДА СЪБИРА ПАРИ И ТОГАВА ДА СИ КУПИ, ВМЕСТО ДА СИ КУПИ И ПОСЛЕ ДА СЕ ЧУДИ ОТ КЪДЕ МУ Е ДОШЛО! А В БЪЛГАРИЯ 80% СМЕ БЕДНИ ПО ЧУЖДИТЕ СТАНДАРТИ.=======================ДА ! Питам обаче : защо се ОТПУСКАТ такива кредити ?! Забележи, че наблягам на "отпускат" , а не на "теглят", защото случването на процеса "кредитиране", зависи от този, който е отпуснал кредита, а не от този, който го е поискал!Та ... защо се отпускаха и се отпускат такива кредити ... питам ?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 8 rate down comment 1
Slavvi
преди 10 години
Зависи за какво го е взел. Когато човек харчи повече, отколкото изкарва, винаги влиза в спиралата от дългове. Ненапразно повечето лоши кредити са потребителските, а не тези за бизнес. Но понеже всичко е свързана система, едното се отразява на другото. Темата с кредитите има доста аспекти и трудно ще се обхванат в няколко изречения. А че Каролев е медиен манипулатор, е ясно на всеки средноинтелигентен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 10 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
Абе, каквото и да си гУорим тука, в БГ си е налице съвсем откровено картелче или съглашенийце (който термин си харесате) за условията на банковите продукти и нормативната база при която правят "бизнес", като цяло ;)))Трябва ли държавата да се бори с това статукво? - Трябва!Може ли да направи нещо на практика? - Не знам, ще видим ;))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 9 rate down comment 0
stasi666
преди 10 години
Това платен ''икономист'' пак се показа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 8 rate down comment 0
nesduhan_trader
преди 10 години
Да обобщим: Бръщолевенето, че банките ибли в риск, щото някой щял да им върне всичко с лихвите, заствахорките таксите за това и онова, но без, видите ли таксичката "предсрочно погасяване" са със същата стойност като прогнозата на един друг лобист, който препоръча на българите да купуват долари на по 2500 лева (2.50 след деноминацията) щото щели да станат 5 000. Същия този неспоменат сега пригласа на каролевци и дрънка същите тия глупости като по-горе в статията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 0
nesduhan_trader
преди 10 години
За да си отговориш на въпроса трябва да го погледнеш от друг ъгъл. От икономическа гледна точка дрънканиците за риск за банките са безсмилено бръщолевене, но от политическа, журналистическа и пи ар гледна точка означават нещо друго: 1. Лицето търси евтини овации като е контра на недолюбваната власт. Важното е да си контра, няма значение какво говориш а срещу кого си. Огрледай се и ще се учудиш колко много хора са на този принцип. 2. Големият вой след всяко преложение на някоя незначителна промяна, показва готовност да се отстоява до дупка сегашното положение, което е ужасно удобно на едни хора за да ограбват народеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Я ми кажи при 4% лихва българина дали няма да е способен да си плати кредита? Я я ? Особено ако го е взел по всички правила!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още