IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каролев: Новите банкови правила ще повишат кредитния риск

Промените в Закона за потребителския кредит, които ще важат и за стари кредити, не са ретроактивна мярка, смята адвокат Десислава Филипова

08:32 | 10.04.14 г. 43
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Каролев: Новите банкови правила ще повишат кредитния риск

Предсрочното погасяване на кредити без наказателни такси, записано в окончателния вариант на променения Закон за потребителския кредит, ще затрудни управлението на активите (кредитите) и пасивите (депозитите) на банките, което увеличава кредитния риск.

Така новите правила всъщност ще доведат от една страна до намаляване на лихвите по депозитите, a от друга – до увеличаване на лихвата по кредитите. Банките ще бъдат и по-внимателни при отпускането на кредити.

Този коментар направи икономистът Владимир Каролев в студиото на „Нова телевизия”. Той поясни, че в икономиката таванът върху цената на каквато и да е стока винаги ограничава част от потребителите. По отношение на кредитирането това означава, че хора, които са готови да платят над определения таван за разходите, могат да не получат кредит. Обикновено става въпрос за потребители, на които им трябват спешно средства, но нямат гаранти или имоти, които да оставят като залог.

Въвеждането на правилото за липса на такса за предсрочно погасяване и за стари кредити не е закон със обратно действие. „Няма ретроактивно регулиране, а се уреждат висящи задължения в бъдеще време”, коментира адвокат Десислава Филипова, която също участваше в разговора. 

Припомняме, че вчера при приемането на промените в Закона за потребителския кредит, внесени от депутати от ДПС и БСП, депутатите решиха, че и вече взети кредити ще могат да се погасяват предсрочно без наказателни лихви, след изтичане на първата година от сключването на договорите. 

Според Филипова досега в законодателството не е имало описана такса за предсрочно погасяване, а е въпрос на договорни отношения между банките и кредитополучателите. Затова и новото правило не е нарушение на едно от основните правила в правото – законите не могат да имат ретроактивно действие.

Каролев обясни и логиката, която седи зад по-ниските лихви по кредитите в Германия от тези у нас, макар статистиката да показва, че доходите на германците са значително по-високи. Фактът, че германците получават по-високи заплати и имат повече активи, които да бъдат иззети, ако кредитите не бъдат погасени, е в основата на по-ниския риск за банките. Средната производителност на труда на германците е осем пъти по-висока от тази на българите, допълни още икономистът.

Той коментира в този смисъл, че изходът от омагьосания кръг, в който бедните плащат повече от богатите при отпускане на кредитите, е само чрез  увеличение на производителността на труда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 9 rate down comment 2
drakobg
преди 10 години
БанкСтерчетата и клакьорките им са спират да реват, а да почват да изготвят новите си оферти за рефинансиране.А , и ако им намалее печалбата- да си оптимизират разходите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 7 rate down comment 2
nesduhan_trader
преди 10 години
Преди да навлезете в бистрене на хиляди подробности е добре да погледнете нещата поне за миг глобално. Имаме няколко елементарни факта, като например този, че условията на кредитиране и за бизнеса и за физическите лица в България са далеч, отколкото са същите тези условия и в ЕС и в САЩ. Та ако видите каролевата физиономия на някой лобист някъде можете да го попитате следното: Защо условията в България следва да са по-неизгодни и какво пречи да се въведат правилата на кредитиране от ЕС например? Мън мън ама те банките милите "изнемогвали".. а бизнеса? Друго, което може да ги попитате е - "кога собствено сте правили успешна финансова прогноза , която да е била полезна на някого ?" (нивга). И още "Лобизма профитабъл бизнес ли е?"Явно ролята на Каролевци и сие, е да дигат пушилката уж нещо голямо в полза на хората и в ущърб на банките станало. А промените са куци, точно защото са козметични. Ще чакаме за евро условия поне до 2100 и кавърнайстата година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Разбира се го обясни, но го слушат хора, които са толкова финансово неграмотни и облъчени, че изобщо не могат да го разберат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Ква беше онази приказка, дето много ви кефи тука: Не е виновен тоз дето яде баницата, нали? Ама в случая и този я дава не е така ли? Не може да нямате познати взели кредит, работейки на сиво. В провинцията това е масова практика, която отскоро започна пак!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 2
Slavvi
преди 10 години
Каролев го обясни така - рискът германеца да не си върне кредита е по-малък отколкото при българина. От там и лихвата му е по-ниска. Друг е въпроса "Как бедния ще плаща по-висока цена, при положение, че е беден и това ще го обрече на още по-голяма бедност?"Всеки гледа от неговата си камбанария.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 10 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Продължавам и тука ще се покрия с SS-23. Я се замислите велики икономисти и инвеститори тука дето се подвизавате: до вчера какви са били рисковете за кредитните институции?? Та те практически нямат риск, защото дори човек да умре пак продължава да плаща. Дори да му вземата каквото има пак продължава да плаща. Какъв риск за загуба е това??? А дали човека щеше да е рисков при 5-6% лихва, а? Особено ако кредита е даден при спазване на ВСИЧКИ правила и ИЗИСКВАНИЯ? Аз ви казвам в прав текст НЕ! Веднага се аргументирам. Ако банките даваха кредити на 5-6 % но го правеха по правилата - без да признават сивите и черните доходи на кредитоискателите, те щяха да са в много по-стабилна дългосрочна позиция, и това щеше да има положителен ефект върху осветляването на сивата икономика! НО ТЪПИТЕ БАНКИ УЧАТВАХА В ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО ДА ДАВАТ КРЕДИТИ НА ПРЕСТЪПНИЦИ ОТ СИВИЯ СЕКТОР. След това започнаха да вдигат лихвите като луди и всичко баталяса. И кой виновен? Човека взел кредит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 17 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Тая сутрин слушах Каролев. Човека какъв работи не знам. Водещите и те какви работят не знам. Въпрос на водещия:- Защо кредитите за хора от богатите държави са с в пъти по-ниски лихви от тези в бедните държави. Защо богатия плаща по-малко за кредит от бедния? Няма логика. Отговор на Каролев:- Това за човек не разбиращ от икономика няма логика. Но аз разбирам и за мене има логика.Отговора е *** но Каролев го е шубе да го каже, защото ще му набиват обръчите от по-горе. А журналистите са *** тикви ИЛИ и те участват в схемата. Отговора е: КРЕДИТИТЕ НЕ СА ЗА БЕДНИ ХОРА! БЕДНИЯ ЧОВЕК, ТРЯБВА ДА СЪБИРА ПАРИ И ТОГАВА ДА СИ КУПИ, ВМЕСТО ДА СИ КУПИ И ПОСЛЕ ДА СЕ ЧУДИ ОТ КЪДЕ МУ Е ДОШЛО! А В БЪЛГАРИЯ 80% СМЕ БЕДНИ ПО ЧУЖДИТЕ СТАНДАРТИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 0
Stefanov L.
преди 10 години
С това, с което мога да се съглася в тази статия е, че банките ще продължат да си събират таксите за разглеждане, обслужване, обработка,управление и т.. на кредитите но няма да се наричат такси а примерно бонуси. Важно е да се знае,че реалните лихви към момента са 3-5%. А това,че банките плащат такива лихви по депозитите който са им необходими за да съществуват, си е тяхен проблем и наша последна грижа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 6
SS-23
преди 10 години
Аз предлагам масова да спрем да плащаме това безумие ! Всички масово да спрем! Да видим тогава - кон боб яде ли и в кого е силата - в нас, тези които даваме и създаваме печалбата или в оня дебелия, мазния арменец с пикничния корем !?!Само общи обединени действия, могат да пречупят схемата ! Реалната лихва в България, с която може да се обслужва дългосрочен заем е 2%!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 0
data
преди 10 години
Таксата за предсрочно погасяване пречи на конкуренцията и на вторичния пазар на имоти - демек е в пряка вреда за гражданите на тази държава и това е неуспорим факт . п.п.Естествено банките пак ще ни извръткат с цел да защитят приходите си .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още