IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството отпуска още 4,35 млн. лева за иновации в малки предприятия

С парите ще бъде финансирано членството на страната ни в Европейската космическа асоциация и реализацията на проекта Accelerator Bulgaria in California

17:49 | 23.04.14 г.
Правителството отпуска още 4,35 млн. лева за иновации в малки предприятия

Допълнително 4,35 млн. лева ще бъдат отпуснати по бюджета на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) за финансиране на Националната стратегия за насърчаване на малките и средните предприятия в периода 2014 – 2020 година. Решението за отпускането на още пари от държавния бюджет е взето по време на редовното правителствено заседание днес.

Средствата ще отидат за насърчаване на иновационната активност на малките и средните предприятия.
Една от дейностите е членството на България в Европейската космическа асоциация (ЕКА), което ще осигури достъп на български фирми до пазара на космически дейности, съобщават от правителствената пресслужба.

С допълнителните средства ще бъде реализиран и проектът Accelerator Bulgaria in California (в Силициевата долина), както и ще бъде гарантирана реализацията схемата за отпускането на ваучери, чрез които предприятия да си осигурят иновации, разработени от български учени.

Припомняме, че идеята беше лансирана още от правителството на Бойко Борисов в края на 2012 година. Тогавашният министър на икономиката Делян Добрев обясни, че именно с ваучери ще бъдат разпределени парите за нови технологии в новия програмен период (2014-2020 година). Така ще бъде помогнато на бизнеса да внедри по-бързо иновации в производството.

Проектът „Accelerator Bulgaria in California” е фокусиран върху технологичното развитие на българските малки и средни предприятия от секторите ИКТ, life science, нанотехнологии и др. и стъпването им на чуждестранни пазари.

Подкрепа ще получат и стартиращи студентски фирми. Това ще стане чрез четвъртия проект, който ще бъде финансиран по Националната стратегия за иновациите - „Техностарт”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още