fallback

Петър Чобанов: Не ни чака фалит на държавата

Няма нужда от актуализация на бюджета или от спешни планове за „спасяване“, заяви финансовият министър

15:40 | 03.06.14 г. 5

„Категорично няма основание да се смята, че ни чака фалит на държавата“, заяви министърът на финансите Петър Чобанов пред БНР по повод твърденията на икономистите на Реформаторския блок, че държавата е пред фалит и ни чака Виденова зима.

Той се аргументира, като посочи, че фискалният резерв в края на април е 6 млрд. лева, а през февруари 2013 година е бил 3,9 млрд. лв. и то след пускане на спешна извънредна емисия дълг. „Тогава имаше основание да се притесняваме за финансите на държавата, но сега това не е така“, категоричен е министърът.

„В последните дни ставаме свидетели на истерично говорене за фискалната стабилност на страната, което е затворено в рамките на политическите спекулации, като отново има профанизирано говорене за „дупка“ в бюджета“, смята финансистът.

Според него бюджетният дефицит, който се отчита за април, има логично обяснение. Той е свързан с увеличението на капиталовите разходи и ускореното усвояване на евросредствата. „514 млн. лв. повече са разходите по еврофондовете, защото до самия край на миналата година и сега разплащаме по европрограмите“, обясни Чобанов.

На въпрос за евентуална актуализация на бюджета Чобанов каза, че фискалната политика поражда рискове, но е важно с какво умение как те се управляват. Той е категоричен, че няма необходимост за актуализация на бюджета. Няма нужда и от спешни планове за „спасяване“ на държавата.

По отношение на задържаното ДДС на бизнеса министърът коментира, че в началото на мандата на правителството размерът му е бил 350 млн. лв., а сега е намалял до 160 млн. лева.

Чобанов заяви, че не се очакват кадрови промени в ръководствата на Националната агенция за приходите и Агенция „Митници“. Той припомни, че Агенция „Митници“ за второто полугодие на миналата година е събрала 630 млн. лв. повече приходи от първото полугодие на 2013 година. „Това е показателно за дейността на митниците“, каза той.

В отговор на нападките на опозицията за увеличение на контрабандата Чобанов каза, че от началото на годината Митническата агенция съвместно с МВР са задържали над 2,5 тона наркотици и прекурсори, което е много повече от задържаното количество за минали години. Той допълни, че ГЕРБ нямат аргументи да говорят за контрабанда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:43 | 05.09.22 г.
fallback