IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плавен спад на бюджетния дефицит до 0,9% през 2017 г. предвижда правителството

В средносрочната си бюджетна прогноза кабинетът планира да запази размера на здравните и осигурителните вноски

20:04 | 16.04.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Плавен спад на бюджетния дефицит до 0,9% през 2017 г. предвижда правителството

Плавно намаление на бюджетния дефицит, запазване на осигурителните и здравни вноски, но увеличение на максималния осигурителен доход и активно подпомагане на хората в неравностойно положение за намиране на работа е записано в средносрочната бюджетна прогноза, приета на заседанието на Министерския съвет днес.

От заложените цифри се вижда, че през 2015 година очакваният бюджетен дефицит ще бъде в рамките на 1,5% от брутния вътрешен продукт, през 2016 година – 1,1%. Така до 2017 година бюджетният дефицит ще намалее до 0,9 на сто, сочат прогнозите, публикувани от правителствената пресслужба.

През посочения период ще бъде запазен размерът на вноските за социално и здравно осигуряване. В същото време обаче ще бъде увеличен размерът на максималния осигурителен доход за всички осигурени лица. Така за 2015 година той ще бъде повишен до до 2 600 лева, 2 800 лева  за 2016 година и 3 000 лева за 2017 година. В момента максималния осигурителен доход е 2 400 лева.

Правителството посочва, че приоритет на социалната политика за трите години ще бъде повишаването на жизненото равнище на населението. Затова и продължават мерките за подпомагане на групите в неравностойно положение да намерят работа, както и на програмата „Гаранция за младежта”.

По отношение на пенсионната политика ще продължи прилагането на швейцарското правило за осъвременяването на пенсиите. В средносрочната бюджетна прогноза за периода 2015-2017 година се предвижда заделянето на резерв за социални мерки в размер на 100 млн. лева за обезпечаване на допълнителни великденски и коледни добавки към пенсиите.

Средствата от ЕС ще продължат да подкрепят развитието на ключови национални политики и чрез тях ще бъдат финансирани програми от сектори с пряк ефект върху растежа, заетостта, доходите, конкурентоспособността и публичната инфраструктура.

Целта на средносрочната бюджетна прогноза е да представи визията на правителството за финансово обезпечаване постигането на основните цели и изпълнението на мерките, заложени в програмата „Държавност, развитие, справедливост – икономически и социални приоритети на правителството на Република България”, припомнят още от пресцентъра на Министерския съвет.

Придържайки се към националните приоритети от правителствената програма, прогнозата осигурява условия за постигане на дългосрочен икономически растеж, като политиката на правителството ще продължи да бъде насочена към подобряване на бизнес средата, повишаване на заетостта, ограничаване на безработицата и намаляване на административната тежест.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 17 rate down comment 1
Stoqn_Trakiev
преди 10 години
и стръмен спад на целия бюджет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още