IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И здравната стратегия до 2020 г. може да остане само на хартия

Предходните два стратегически документа в здравеопазването не успяват да стартират

13:10 | 02.03.14 г.
Автор - снимка
Редактор
И здравната стратегия до 2020 г. може да остане само на хартия

Здравната стратегия, която кабинетът подготвя до 2020 г., може и да не проработи заради липсата на финансиране. Това опасение изрази заместник-председателят на Българския лекарски съюз Юлиян Йорданов, който представи пред журналисти сравнителен анализ на трите здравни стратегии, правени от 2001 година досега.

Той изтъкна, че поредната стратегия не дава яснота по ключови проблеми на българското здравеопазване – за здравноосигурителния модел, за демонополизацията на касата, за болничната реформа и за нарастващия брой на неосигурени лица. Не е заложен никакъв растеж на средствата в здравеопазването, липсва и визия по демографските показатели - застаряването на нацията, отбеляза експертът.

Най-новата, трета национална здравна стратегия, създадена от правителството на Пламен Орешарски, обхваща периода от 2014 до 2020 година и е на етап разглеждане. В нея са заложени четири основни приоритетни области. Първата е гарантиране на надеждна система на здравно осигуряване, достъп до качествена медицинска помощ и здравно обслужване. Втората е въвеждане на интегрирана информационна система. Третата - рационализиране на системите за финансово управление и контрол. Четвъртата - укрепване и модернизиране на системата за спешна медицинска помощ.

Планът за действие няма яснота какви ще са отделните суми за постигане на набелязаните цели и кои ще са източниците на финансиране. В стратегията липсва визия как ще изглежда здравеопазването през 2020 г., отбеляза д-р Йорданов.

Това е критика, която той отправя и към предходните две стратегии. Според него задължително условие в подобни документи е ясно да се посочи каква ще е демографската характеристика на населението, структурата на заболеваемостта, осигуреността със здравни специалисти по региони, нормативната база и т.н. Като друг недостатък на стратегиите той посочва липсата на приемственост и последователност на здравните политики.

Позицията на Министерството на здравеопазването, изразена от заместник- министър д-р Бойко Пенков е, че стратегията до 2020 година има за цел да очертае основните насоки на реформата и че в нея не може да бъде включено всичко. Той припомни, че стратегическият документ е правен по спешност, тъй като без стратегията нямаше как да се сключи Споразумението за партньорство с Европейската комисия.

Последна актуализация: 01:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още