IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 1 млрд. лева ще бъдат заделени за здравеопазване до 2020 г.

Средствата ще отидат за Спешна помощ, развитие на човешките ресурси, профилактика, превенция и иновации

12:59 | 29.07.13 г.
Близо 1 млрд. лева ще бъдат заделени за здравеопазване до 2020 г.

Близо 1 млрд. лева ще бъдат отделени за българското здравеопазване през следващия програмен период. Това заяви министърът на здравеопазването Таня Андреева, цитирана от агенция „Фокус“.

Здравният министър посочи заслугите на вицепремиера Зинаида Златанова за това, че България е успяла да договори с Европейската комисия тези средства за медицина и здравеопазване.

Предвижда се средствата да бъдат разходвани в няколко основни направления – Спешна помощ, развитие на човешките ресурси, профилактика, превенция и иновации. Министърът посочи, че това е заложено и в новата здравна стратегия, която Министерството на здравеопазването е започнало да разработва преди около два месеца и вече е готова.

Само преди месец Андреева призна, че има проблем за следващия програмен период, защото не е разписана здравната стратегия, което е трябвало да стане досега. Предстои новата здравна стратегия да бъде представена на обществена дискусия.

Още тогава Андреева даде заявка, че за финансиране на Спешната помощ ще се разчита на европейски средства. „От Европа казаха, че ще ни дадат пари най-вече за Спешна помощ и за онкопрофилактика. Така че това ще бъде основната тежест в следващия програмен период“, посочи тогава Андреева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още