fallback

Срещу подуправителя на БНБ Цветан Гунев се води досъдебно производство

Гунев е ръководител на управлението „Банков надзор“

12:49 | 18.06.14 г. 6

Срещу подуправителя на БНБ Цветан Гунев, който ръководи управлението "Банков надзор", се води досъдебно производство, става ясно от официално съобщение на Българската народна банка (БНБ), разпространено до медиите. Според източници на БТА той е обвинен за престъпления по служба. 

От БНБ посочват още, че Цветан Гунев по свое желание е излязъл в отпуск, "за да не бъдат допускани каквито и да е съмнения за възпрепятстване на проверката". 

До приключване на производството функциите на ръководител на управление „Банков надзор“  ще се изпълняват от Нели Кордовска, която е главен директор на управление „Банков надзор“.

"Подчертаваме, че от момента, в който БНБ е уведомена за отнемане разрешението за достъп до класифицирана информация на г-н Гунев, достъпът му до такива документи е преустановен. Между централната банка и съответните компетентни органи и институции е установено необходимото взаимодействие и комуникация", заявяват още от централната банка.

Цветан Гунев работи в Българската народна банка на различни длъжности от 1992 година насам. На 16 юни 2013 година той е избран за член на Управителния съвет на Българската народна банка и подуправител, ръководител на управление „Банков надзор”, става ясно от кратката биография на Гунев, публикувана на сайта на народната банка.

Преди да заеме тези длъжности, от юни 2007 година до юни 2013 година той е бил директор на дирекция „Надзорно наблюдение на кредитните институции” в БНБ. От май 1992 година до юни 2007 година Гунев последователно е бил инспектор, старши инспектор, главен инспектор и ръководител на екип по банков надзор в централната банка. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:31 | 13.09.22 г.
fallback