fallback

В. Димитров: Реакцията на БНБ за КТБ е навременна и точна

Банките с един мажоритарен собственик са с по-висок риск по отношение на вътрешните кредитни експозиции, смята бившият председател на Сметната палата

08:51 | 23.06.14 г. 23

Реакцията на Българската народна банка (БНБ) по отношение на Корпоративна търговска банка (КТБ) беше навременна и точна по Закона за кредитните институции, заяви в ефира на Нова телевизия бившият председател на Сметната палата проф. Валери Димитров.

Според него вложителите трябва да бъдат спокойни, защото специалният надзор се прилага, когато една банка е в предфалитно състояние и задачата е да я извади от това състояние, премахвайки риска от неплатежоспособност.

Димитров посочи, че експертите на БНБ са преценили, че на 21 юли банката ще отвори отново, като изрази съмнения да бъдат наложени някакви ограничения по отношения на тегления от банката от страна на клиентите.

Финансова подкрепа на банката ще окажат две държавни финансови институции – Българската банка за развитие и Фондът за гарантиране на влоговете. Те ще изкупят дяловете на основните акционери.

Банките с един мажоритарен собственик, каквато е КТБ, имат по-висок риск по отношение на вътрешните кредитни експозиции, отколкото банки с разпръснат капитал, обясни още Валери Димитров. Това е било отчетено като основен фактор на кризата през 96-та година, уточни още той.

Експертът препоръча да се провери дали КТБ е отпускала такива кредити за свързани с банката лица.

„Това са високорискови кредити, но законът дава сила на квесторите – те могат да прекратят всеки договор на банката, който не отговоря на пазарните принципи”, допълни още бившият председател на Сметната палата. Тези кредити стават веднага изискуеми и това позволява изчистването на лошите кредити и подобряването на ликвидността на банката. Всичко по темата Корпоративна търговска банка може да следите тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:53 | 12.09.22 г.
fallback