IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Димитров: Реакцията на БНБ за КТБ е навременна и точна

Банките с един мажоритарен собственик са с по-висок риск по отношение на вътрешните кредитни експозиции, смята бившият председател на Сметната палата

08:51 | 23.06.14 г. 23
В. Димитров: Реакцията на БНБ за КТБ е навременна и точна

Реакцията на Българската народна банка (БНБ) по отношение на Корпоративна търговска банка (КТБ) беше навременна и точна по Закона за кредитните институции, заяви в ефира на Нова телевизия бившият председател на Сметната палата проф. Валери Димитров.

Според него вложителите трябва да бъдат спокойни, защото специалният надзор се прилага, когато една банка е в предфалитно състояние и задачата е да я извади от това състояние, премахвайки риска от неплатежоспособност.

Димитров посочи, че експертите на БНБ са преценили, че на 21 юли банката ще отвори отново, като изрази съмнения да бъдат наложени някакви ограничения по отношения на тегления от банката от страна на клиентите.

Финансова подкрепа на банката ще окажат две държавни финансови институции – Българската банка за развитие и Фондът за гарантиране на влоговете. Те ще изкупят дяловете на основните акционери.

Банките с един мажоритарен собственик, каквато е КТБ, имат по-висок риск по отношение на вътрешните кредитни експозиции, отколкото банки с разпръснат капитал, обясни още Валери Димитров. Това е било отчетено като основен фактор на кризата през 96-та година, уточни още той.

Експертът препоръча да се провери дали КТБ е отпускала такива кредити за свързани с банката лица.

„Това са високорискови кредити, но законът дава сила на квесторите – те могат да прекратят всеки договор на банката, който не отговоря на пазарните принципи”, допълни още бившият председател на Сметната палата. Тези кредити стават веднага изискуеми и това позволява изчистването на лошите кредити и подобряването на ликвидността на банката.

Всичко по темата Корпоративна търговска банка може да следите тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 4 rate down comment 5
Людени
преди 9 години
Използването на средства от Фонда за гарантиране на банковите депозити за рекапитализация на дадена банка е грешка .... и ще доведе до увеличаване на системния риск в средносрочен план .... парите от фонда са за гарантиране депозити на ФИЗИЧЕСКИ лица само и то до размер 100к евро .... а така с пари от фонда ще се ползват и юрид. лица - държ. фирми от областта на енергетиката предимно .... което се цели в случая !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 3
data
преди 9 години
Друга е интересната тема :) КОЙ са кредито-получателите на банката ? За това говореше Красен Станчев . Щот най-вероятно сделката за "покупката" на Булгартабак е финансирана от КТБ , както и доста други интересни фирми като БТК например . Да не се окаже че държавата е национализирала доста неща освен КТБ ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 13 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
Боже, като чета коментарите и се отчайвам. Ще се прекръстя на мизантроп на квадрат.Тука някакви хора си мислят, че държавата ще седне да преговаря на каква цена да изкупи банката. Ами срещу поемане на задълженията, т.е. собствениците ще пийнат водица. Реално държавата нищо няма да дава, защото активите на банката (кредити, които е раздала) са повече от пасивите ( влогове, които държи). Тук ще се превъртят едни пари от ляво на дясно и това е. Дават се пари на КТБ, тя ти изплаща влога, ти го местиш в друга банка, тя ти внася за гарантиране и всичко е в изходна позиция, само дето срещу влога ти не пише вече КТБ а някакво друго. Второ, голямата част от тези пари да кажем са на държавни предприятия, които няма да решат да ги теглят. Трето, колко милиарда мислите, че могат да изтеглят дребните вложители чисто физически за един ден? Има абдали дето ще висят от 3 часа през нощта на 21ви, но аз ще отида най-рано след седмица, ако изобщо реша да тегля, така че .. абе както и да е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 5
MrSi
преди 9 години
Колега , не знам защо още си губиш времето да обясняваш. Този форум отдавна вече е политически а не икономически. Повечето хора смятат че в банките парите са им едва ли не "безплатно" застраховани до 100 000 евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 9 rate down comment 2
balkando
преди 9 години
Най-важното, от което ще зависи и развитието н афинансовата система у нас, е как ще подходи новото управление на банката към длъжниците й !? Тези, които в действителност предизвикаха кризата като спряха да плащат. Ще има ли чадър на БНБ и правителството върху длъжниците, или ще бъдат предприети действия за събиране на кредитите. Това ще е най-важния знак, който ще повлече всичко останало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 5
studioaa
преди 9 години
Гледам, че КТБ е оценена с B1 от Moody's Investors Service, което значи highly speculative and a high credit risk. Това е само на крачка от степента "junk". И това е най-добрата българска банка начело с банкера на годината за 2013 годината Цветан Василев. Няма думи просто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 8
studioaa
преди 9 години
Твърдението ти е меко казано безумно. Първо ФГВ в никакъв случай не бива гарантира суми над 100 хил. евро. Такива влогове трябва да бъдат загубени, което значи, че държавата ще загуби около 130 млн. лева по думите на Чобанов. Няма никаква гаранция, че банката ще се стабилизира, хората веднага ще си изтеглят парите след като тя бъде отворена, поставяйки банката в същата ситуация като сега. А какво ще се прави след като парите от фонда се изчерпат?? Освен това, съществува вероятност банката да бъде източена от кръговете около Цветан Василев и всички да пият една студена вода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 8
hellwitch
преди 9 години
Практически изкупуването на КТБ от ФГВ е начин да се върнат парите на хората без да се минава през бавната и сложа процедура по фалит. И за разлика от варианта фалит, когато ФГВ няма да получи нищо срещу изплащането на влоговете сега фонда придобива, част от актива на банката т.е. бъдещите приходи от кредитите, които тепърва ще се връщат.Сегашния ход е добър и е важно да се действа бързо и решително в случаи като сегашния. Защото финансовата с-*** се крепи на доверието. А то лесно се губи и трудно се печели. Иначе мошеническите схеми на стария собственик трябва да се разследват и прокуратурата да действа по тихо, но по ефективно. Защото последните им действия бяха като на слон в стъкларски магазин. Подобни проверки и разследвания трябва да стават публични чак като се стигне до съд. Иначе само се генерират страхове и внушения без покритие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 3
georgi_shum
преди 9 години
Още по малко, няма никакви гаранции, че след 21.07 БНБ няма да продаде банката именно на руснаците.. И дали не е точно това целта..??? Василев им стана неудобен - откраднаха му банката и после спокойно си я продават на руснаците...Няма да е директно на ВТБ най вероятно, но какво пречи да е на фирма свързана или контролирана от тях?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 2
data
преди 9 години
Това абсолютно е така :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още