IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Димитров: Реакцията на БНБ за КТБ е навременна и точна

Банките с един мажоритарен собственик са с по-висок риск по отношение на вътрешните кредитни експозиции, смята бившият председател на Сметната палата

08:51 | 23.06.14 г. 23
В. Димитров: Реакцията на БНБ за КТБ е навременна и точна

Реакцията на Българската народна банка (БНБ) по отношение на Корпоративна търговска банка (КТБ) беше навременна и точна по Закона за кредитните институции, заяви в ефира на Нова телевизия бившият председател на Сметната палата проф. Валери Димитров.

Според него вложителите трябва да бъдат спокойни, защото специалният надзор се прилага, когато една банка е в предфалитно състояние и задачата е да я извади от това състояние, премахвайки риска от неплатежоспособност.

Димитров посочи, че експертите на БНБ са преценили, че на 21 юли банката ще отвори отново, като изрази съмнения да бъдат наложени някакви ограничения по отношения на тегления от банката от страна на клиентите.

Финансова подкрепа на банката ще окажат две държавни финансови институции – Българската банка за развитие и Фондът за гарантиране на влоговете. Те ще изкупят дяловете на основните акционери.

Банките с един мажоритарен собственик, каквато е КТБ, имат по-висок риск по отношение на вътрешните кредитни експозиции, отколкото банки с разпръснат капитал, обясни още Валери Димитров. Това е било отчетено като основен фактор на кризата през 96-та година, уточни още той.

Експертът препоръча да се провери дали КТБ е отпускала такива кредити за свързани с банката лица.

„Това са високорискови кредити, но законът дава сила на квесторите – те могат да прекратят всеки договор на банката, който не отговоря на пазарните принципи”, допълни още бившият председател на Сметната палата. Тези кредити стават веднага изискуеми и това позволява изчистването на лошите кредити и подобряването на ликвидността на банката.

Всичко по темата Корпоративна търговска банка може да следите тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 6 rate down comment 5
MZ/X
преди 9 години
Хора, запознайте се малко с Фонда за гарантиране на влоговете в банките! Това е все пак част от основната финансова култура! Фондът има гарантирани приходи от вноските на банките и тези приходи са една от най-стабилните гаранции за който и да е кредитор. Няма нужда от някаква специална гаранция, стига някой да не очаква срив на цялата банкова система, но дори и тогава бъдещите банки пак ще плащат вноски!Toto2, опцията за даване на заем от държавата на фонда не само не е несериозно, ами така е записано в закона!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 3
SSIW
преди 9 години
"Ето ви и отговора защо е добре че БНБ национализира банката"-----------------------------За жалост, това че в конкретния случай държавата предприе действия срещу руските апетити и условно в полза на нашите интереси, все още не е гаранция, че при казуса с тази банка (и свързаните с нея държавни интереси и бизнес) намеренията и плана на управниците ни е да отстояват този интерес докрай и срещу всеки;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 3
data
преди 9 години
Ето ви и отговора защо е добре че БНБ национализира банката :http://***.dnevnik.bg/biznes/2014/06/22/2328919_ne_triabva_ruskata_vtb_da_kupuva_korporativna_banka/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 5
toto 2
преди 9 години
Ако си мислиш ,че държавата отпуска и може да отпусне заеми е несериозно.ФГВ не е на държавата ,а се събира от всички банки ....Държавата само взема заеми ,не отпуска :))А в следващите дни още колко неща ще се променят ...Според мен ще има увеличение на капитала и може би продажба на някой апетитен актив ....Не мога да разбера защо се изключва варианта Ц.В . сам да си направи увеличението по един или друг начин ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 7
kefal
преди 9 години
Дали ще забравим за 80лв./акция?Не мисля, защото ще трябват още повече пари за капитализиране на банката. На 1лв. си е скъпо удоволствие.А доколко ФГВ може да взема кредити, още повече 2-3 млрд. лв., ами кой ще ги гарантира тези кредити? Защото ФГВ няма с какво да ги покрие, явно държавата. Ами то тогава направо държавата да взема кредитите и да ги налива където реши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 21 rate down comment 6
data
преди 9 години
КАК така стана че ДЪРЖАВАТА създаде КТБ ? КОЙ взе решенията 70 % от сметките на енергетиката да са именно в тази банка ? КАК така стана че ДЪРЖАВАТА съсипа тая банка ? КОЙ взе решенията за ударното теглене на държавните от банката ? КОЙ прати прокуратурата показно да влиза в банкови офиси ? КОЙ разреши една определена медийна група да изливат помия 2 седмици върху банката и къде беше цацаратурата тогава ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 10
MZ/X
преди 9 години
Освен с налични пари фондът може да компенсира вложителите и със заеми включително и от държавата. Няма никъкъв проблем фондът и днес да вземе 2-3 милиарда лева заеми, като ги изплаща от вноските на банките през следващите 10 години!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 6
MZ/X
преди 9 години
Забрави са цената на акциите от 80 лева. Ако добре тълкувам решенията на БНБ всички сегашни акционери (включително и малките) ще пият една студена вода. При увеличение на капитала по условие цената на една акциия може и да е 1 лев, като фонда и Насърчителна банка ще придобият примерно 98% от капитала на цена от един лев. Реално те ще получат безплатно една банка с пасивите и активите. Въпросът на задачата е евентуалната дупка в собствения капитал на банката по малка ли е от гарантираните депозити, защото ако е по малка държавата може да излезе на плюс спрямо сценария банката да фалира и да изплатят всички гарантирани депозити.Някъде четох вчера, че закона позволява с цел спасяване на банка ФГВ да участва в увеличение на капитала. Моята прогноза е, че съвсем скоро след национализацията ще следва приватизация на банката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 2
data
преди 9 години
Колко е дупката в ликвидността ще стане ясно след одита . Да се гадае в момента е спекулативно и дълбоко неправилно . Държавата правилно национализира банката - просто това е най бързото решение . каква ще и бъде съдбата в последствие - ще разберем : дали ще я продава или ще я задържи . Много по важните въпроси на който би следвало да се отговори са много по други .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 5
raul_castro
преди 9 години
Каква е сумата? :) Какво ще остане от фонда за гарантиране на влоговете и какво ще обезпечава влоговете в другите банки? Отговорът и на двата въпроса е: нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още