fallback

Чобанов: Акционерите на КТБ ще получат шанс да осигурят финансов ресурс

Държавата ще се намеси само ако те не успеят, заяви финансовият министър

11:40 | 23.06.14 г. 9

Акционерите на Корпоративна търговска банка (КТБ) ще получат шанс да осигурят финансов ресурс за стабилизирането й. Това казва финансовият министър Петър Чобанов пред в. „Труд“ по повод предприетите от Българска народна банка (БНБ) действия, свързани с банковата група на Корпоративна търговска банка.

"Преди ББР и Фондът за гарантиране на влоговете да влязат в КТБ, ще се даде възможност на сегашните акционери да осигурят необходимия ресурс, като държавата ще се намеси, само ако те не успеят", казва Петър Чобанов.

"Целта е банковата група да се оздрави и депозантите да получат средствата си в пълен размер", пояснява министърът.

На 20 юни БНБ постави под специален надзор КТБ за срок от три месеца и забрани да извършва всякакви дейности съгласно лиценза за банкова дейност. Вчера БНБ обяви, че ще предприеме действия за увеличаване на капитала на КТБ, като ще разпореди увеличението му да се поеме от ББР и Фонда за гарантиране на влоговете в банките, а Корпоративна търговска банка ще отвори на 21 юли.

В интервюто министърът на финансите посочва, че в момента не може да се каже колко точно е необходимият допълнителен капитал за двете банки (КТБ и "Креди Агрикол"), но това ще стане ясно до 10 дни, когато трябва да са готови одитът и оценката на активите и пасивите на двете финансови институции. Той допълва, че кабинетът очаква средствата във Фонда за гарантиране на влоговете, които към края на 2013 г. бяха 1,8 млрд. лв., да са достатъчни за покриването на нуждите, се пояснява в съобщение на финансовото министерство.

Финансовият министър посочва, че сега държавата дава ясен сигнал, че е готова "да действа бързо, навременно и решително за овладяване на системния риск".

Той уточнява, че на 21 юли вложителите ще изберат дали да оставят депозитите си в Корпоративна търговска банка (КТБ), която към този момент може да е държавна, или да ги пренасочат към друга банка. Това може да е включително държавната Българска банка за развитие (ББР), която ще започне да набира депозити, обяснява финансовият министър.

Ресурсът на ББР по различните кредитни линии в подкрепа на бизнеса остава недосегаем, а дори държавата да капитализира допълнително ББР, за да участва в увеличението на капитала на КТБ, това няма да се брои за дефицит, казва още министърът на финансите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:34 | 13.09.22 г.
fallback