fallback

М. Димитров: Истинският стрес за банките у нас беше през 2008 г.

Държавата застана зад банките и вложенията на хората, смята бившият депутат Георги Кадиев

08:45 | 30.06.14 г. 7

Истинският стрес тест за банките в България беше през 2008 година, когато кризата обхвана банки в Европа. Тогава нашата банкова система издържа, заяви в ефира на „Нова телевизия” Мартин Димитров от „Реформаторския блок”.

Според него сегашното положение е „привнесено и изкуствено предизвикано”, а не е следствие от пазарни взаимоотношения. По тази причина и може лесно на бъде овладяно, обясни още той.

„Факторът на нестабилност не са банките, а правителството, което все още не е подало оставка. Ясна дата би успокоила много нещата”, допълни още Димитров.

Той препоръча още сега да бъдат очертани мерките за стабилизиране на страната, за да бъдат предприети веднага, след като бъде сформирано новото правителство.

Според Георги Кадиев, който също участва в дискусията, действията на политиците от вчера ще успокоят хората, защото те са показали, че държавата стои зад банките и депозитите. Кадиев припомни, че депозити до 100 хил. евро, които са 99% от всички депозити, са гарантирани от държавата.

Във Фонда за гарантиране на влоговете има около 2 млрд. лева, но ако се наложи Българската народна банка (БНБ) може да застане с активите си за изплащане на депозити. „Банките също имат много резерви”, допълни още Кадиев.

Той коментира, че подкрепя идеята за договаряне с Международния валутен фонд (МВФ), но не да се тегли заем, а да се сключи предпазно споразумение.

„Фондът ще има ролята на „лошия полицай” и ще настоява за реформите, които са тежки и непопулярни. МВФ ще е извинение за правителството отново да започне работата по тези спрени реформи”, обясни той.

Според него няколко са „тежките стъпки”, които новото правителство трябва да започне веднага, още в първите три месеца на своето управление, когато доверието е най-голямо.

Трябва да започнат реформите в енергетиката, пенсионната реформа и да бъде повишена цената на електричеството, заяви още Кадиев, който напусна 42-то Народно събрание и БСП в знак на несъгласие с политиките на своята партия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:16 | 07.09.22 г.
fallback