IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Димитров: Истинският стрес за банките у нас беше през 2008 г.

Държавата застана зад банките и вложенията на хората, смята бившият депутат Георги Кадиев

08:45 | 30.06.14 г. 7
М. Димитров: Истинският стрес за банките у нас беше през 2008 г.

Истинският стрес тест за банките в България беше през 2008 година, когато кризата обхвана банки в Европа. Тогава нашата банкова система издържа, заяви в ефира на „Нова телевизия” Мартин Димитров от „Реформаторския блок”.

Според него сегашното положение е „привнесено и изкуствено предизвикано”, а не е следствие от пазарни взаимоотношения. По тази причина и може лесно на бъде овладяно, обясни още той.

„Факторът на нестабилност не са банките, а правителството, което все още не е подало оставка. Ясна дата би успокоила много нещата”, допълни още Димитров.

Той препоръча още сега да бъдат очертани мерките за стабилизиране на страната, за да бъдат предприети веднага, след като бъде сформирано новото правителство.

Според Георги Кадиев, който също участва в дискусията, действията на политиците от вчера ще успокоят хората, защото те са показали, че държавата стои зад банките и депозитите. Кадиев припомни, че депозити до 100 хил. евро, които са 99% от всички депозити, са гарантирани от държавата.

Във Фонда за гарантиране на влоговете има около 2 млрд. лева, но ако се наложи Българската народна банка (БНБ) може да застане с активите си за изплащане на депозити. „Банките също имат много резерви”, допълни още Кадиев.

Той коментира, че подкрепя идеята за договаряне с Международния валутен фонд (МВФ), но не да се тегли заем, а да се сключи предпазно споразумение.

„Фондът ще има ролята на „лошия полицай” и ще настоява за реформите, които са тежки и непопулярни. МВФ ще е извинение за правителството отново да започне работата по тези спрени реформи”, обясни той.

Според него няколко са „тежките стъпки”, които новото правителство трябва да започне веднага, още в първите три месеца на своето управление, когато доверието е най-голямо.

Трябва да започнат реформите в енергетиката, пенсионната реформа и да бъде повишена цената на електричеството, заяви още Кадиев, който напусна 42-то Народно събрание и БСП в знак на несъгласие с политиките на своята партия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
zaRko
преди 9 години
Ако цената на реформи в пенсионната система и енергетиката е споразумение/кредит с/от МВФ, аз съм за да го изплащам този кредит..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 4
lilivan
преди 9 години
М. Димитров: "Факторът на нестабилност не са банките, а правителството, което все още не е подало оставка." Не! - Факторът на нестабилност са ГЕРБ и други покрай тях, които искат да падне правителството! Кой още не го е разбрал?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
SSIW
преди 9 години
;) (+!)... тъй ще е тя и туй ще е то.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
toto 2
преди 9 години
Еми май само Генерала ходи на семинар близките дни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 5
i_ivanov80
преди 9 години
Ами погледни на изток, приятелю!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 8
misanthrope
преди 9 години
Това вече не са и комунистите. И те стоят там в небрано лозе и се чудят къде са. Трябва силна ръка, да прекърши някои неща, но това не е ръката на генерала, защото както се вижда, по негово време тези неща укрепнаха и избуяха, въпреки многото говорене. Лощшото е, че не виждам коя е тази ръка, надявам се да се покаже
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 13
melon
преди 9 години
Ей, как се повтаря историята... Комунистите съсипват и трябва да идват други да оправят. Толкова ли не се научи народът?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още