IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ приветства законопроекта, касаещ фирмите за „бързи кредити“

Новата правна рамка няма да доведе до прехвърляне на активи или на съществуващи правни задължения от БНБ на КФН

18:46 | 01.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ приветства законопроекта, касаещ фирмите за „бързи кредити“

Европейската централна банка (ЕЦБ) приветства законопроекта за небанковите финансови институции у нас, предоставящи кредити на потребители, съобщават от Комисията за финансов надзор (КФН). Става дума за нормативната уредба, касаеща фирмите, отпускащи т.нар. „бързи кредити“. Законът предвижда КФН да издава лицензите и да извършва контрола над дейността на тези небанкови финансови институции.

Освен това със закона се цели подобряване прозрачността и стабилността на небанковите финансови институции, както и осигуряване на доверие по отношение на дейността им и защита правата и интересите на потребителите.

С приемането му ще бъде постигнато по-ясно разграничение между правомощията на Българска народна банка (БНБ) във връзка с надзора над банките и правомощията на КФН във връзка с надзора над други институции във финансовия сектор, включително тези, които предоставят кредити на потребители, гласи официалното становище на ЕЦБ по въпроса. То е публикувано на официалния сайт на европейската институция.

През миналата седмица народните представители Йордан Цонев и Румен Гечев внесоха проекта за новия закон в деловодството на Народното събрания. В изготвянето му са участвали и представители на БНБ и КФН, посочват от регулатора на своята интернет страница.

ЕЦБ отбелязва, че понастоящем небанковите финансови институции, предоставящи кредити на потребители, подлежат на регистрация в БНБ. След приемането на законопроекта тези институции ще бъдат лицензирани от КФН и КФН ще упражнява надзор над тях, гласи още становището на ЕЦБ.

Трябва да се има предвид и че не се променят съществуващите разпоредби относно небанковите финансови институции, предоставящи кредити на юридически лица, които ще трябва да се регистрират в БНБ.

ЕЦБ е наясно, че новата правна рамка няма да доведе до прехвърляне на активи или на съществуващи правни задължения от БНБ на КФН и че КФН ще използва собствените си ресурси и процедури за лицензирането и надзора над небанковите финансови институции, предоставящи кредити на потребители.

За да бъде учредена небанковата финансова институция, акционерите ѝ трябва да наберат капитал не по-малък от 1 млн. лв. Тези средства трябва да бъдат изцяло записани и внесени към датата на подаване на заявление за издаване на лиценз в КФН.

След промените небанковите институции няма да могат да предлагат на своите клиенти да откриват влогове при тях, а само ще могат да предоставят кредити. Те няма да имат право да извършват друга търговска дейност, освен предоставяне на кредити на своите клиенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още