fallback

ЕЦБ приветства законопроекта, касаещ фирмите за „бързи кредити“

Новата правна рамка няма да доведе до прехвърляне на активи или на съществуващи правни задължения от БНБ на КФН

18:46 | 01.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Европейската централна банка (ЕЦБ) приветства законопроекта за небанковите финансови институции у нас, предоставящи кредити на потребители, съобщават от Комисията за финансов надзор (КФН). Става дума за нормативната уредба, касаеща фирмите, отпускащи т.нар. „бързи кредити“. Законът предвижда КФН да издава лицензите и да извършва контрола над дейността на тези небанкови финансови институции.

Освен това със закона се цели подобряване прозрачността и стабилността на небанковите финансови институции, както и осигуряване на доверие по отношение на дейността им и защита правата и интересите на потребителите.

С приемането му ще бъде постигнато по-ясно разграничение между правомощията на Българска народна банка (БНБ) във връзка с надзора над банките и правомощията на КФН във връзка с надзора над други институции във финансовия сектор, включително тези, които предоставят кредити на потребители, гласи официалното становище на ЕЦБ по въпроса. То е публикувано на официалния сайт на европейската институция.

През миналата седмица народните представители Йордан Цонев и Румен Гечев внесоха проекта за новия закон в деловодството на Народното събрания. В изготвянето му са участвали и представители на БНБ и КФН, посочват от регулатора на своята интернет страница.

ЕЦБ отбелязва, че понастоящем небанковите финансови институции, предоставящи кредити на потребители, подлежат на регистрация в БНБ. След приемането на законопроекта тези институции ще бъдат лицензирани от КФН и КФН ще упражнява надзор над тях, гласи още становището на ЕЦБ.

Трябва да се има предвид и че не се променят съществуващите разпоредби относно небанковите финансови институции, предоставящи кредити на юридически лица, които ще трябва да се регистрират в БНБ.

ЕЦБ е наясно, че новата правна рамка няма да доведе до прехвърляне на активи или на съществуващи правни задължения от БНБ на КФН и че КФН ще използва собствените си ресурси и процедури за лицензирането и надзора над небанковите финансови институции, предоставящи кредити на потребители.

За да бъде учредена небанковата финансова институция, акционерите ѝ трябва да наберат капитал не по-малък от 1 млн. лв. Тези средства трябва да бъдат изцяло записани и внесени към датата на подаване на заявление за издаване на лиценз в КФН.

След промените небанковите институции няма да могат да предлагат на своите клиенти да откриват влогове при тях, а само ще могат да предоставят кредити. Те няма да имат право да извършват друга търговска дейност, освен предоставяне на кредити на своите клиенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:54 | 13.09.22 г.
fallback