IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политици очакват актуализация на бюджета заради липсата на достатъчно буфери

Изпълнението на приходите в бюджета сериозно изостава, обясниха Менда Стоянова от ГЕРБ и бившият депутат от БСП Георги Кадиев

10:18 | 08.07.14 г. 6
Политици очакват актуализация на бюджета заради липсата на достатъчно буфери

Няма нужните буфери в бюджета и без актуализация няма да се мине, прогнозираха в ефира на „Нова телевизия“ депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова и напусналият преди седмици парламента Георги Кадиев. Двамата бяха категорични, че подписването на предпазно споразумение с Международния валутен фонд (МВФ) е необходимо, за да "има кой да ни надзирава". 

Здравната каса е недофинансирана и липсват около 500 млн. лева за нормалното функциониране на системата. Има и сериозно изоставане на събирането на приходите, обясни Георги Кадиев.

Менда Стоянова припомни, че при изготвянето на бюджета за 2014 година управляващите са заложили 2 млрд. лева повече приходи спрямо 2013 година. Срещу тези приходи са заложени и 2 млрд. лева повече разходи.

„Отчетът към 31 май показва, че приходите са минус с 30 млн. лева. Само данъчните приходи са с 246 млн. лева повече, но направете сметка 2 млрд. лева къде са. Разходите са с 900 млн. лева повече към 31 май спрямо същия период на миналата година“, заяви Менда Стоянова.

Изхарчено е толкова, колкото е предвидено, обясни от своя страна Георги Кадиев и допълни, че проблемът е, че приходите са по-малко. Една от причините за лошата събираемост е  лошото планиране по месеци, смята той.

Бившият депутат от „Коалиция за България“ посочи за пример плановия ремонт в „Лукойл Нефтохим“. В Агенция „Митници“ са знаели за него, но в плановете за приходите той не е отчетен и съответно събраните приходи от ДДС са със 100 млн. лева по-малко от очакваното.

Според Менда Стоянова причината за недобре разчетените приходи е желанието да се „харчи предизборно“. Тя допълни, че дори и приходите да се увеличат към края на годината, минималната „дупка“ в бюджета ще бъде 1 млрд. лева. „Към нея трябва да бъде добавена дупката от НЗОК, която трябва да бъде запушена веднага и не може да се чака“, каза още председателят на бюджетната комисия в 41-то Народно събрание. Тя припомни, че освен дефицита в Здравната каса има и неразплатени средства на болниците, чийто размер обаче „никой не знае колко е“.

Менда Стоянова посочи и още потенциални опасности за бюджета – спрените пари по еврофондовете. Проектите се изпълняват със средства от бюджета, обясни още тя.

С актуализацията на бюджета ще бъде увеличен дефицитът и един от вариантите е да се излезе на капиталовите пазари – външни и вътрешни, и да се трупа дълг, допълниха експертите. Кадиев обясни, че трябва да се направят и някои съкращения на разходите.

Една от възможностите например е да се намалят средствата, разплащани по публичната инвестиционна програма, чийто бюджет е 500 млн. лева. Част от дефицитите на НЗОК пък могат да бъдат прехвърлени в бюджета за 2015 година, както е било направено през тази година, посочи още бившият депутат. 

За Менда Стоянова подобно съкращаване на разходите обаче е "нож с две остриета". "Това правителство ще закърпи бюджета, но по тези програми са сключени договори, Агенция "Пътна инфраструктура" вече прави поръчки за тези пари", обясни още тя. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:08 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 1
Graf
преди 9 години
"Няма нужните буфери в бюджета и без актуализация няма да се мине, прогнозираха в ефира на Нова телевизия депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова и напусналият преди седмици парламента Георги Кадиев."Значи Менда в дует с Кадиев са лъгали. :) Буферът е ясен и се вижда в отчета по изпълнението на плащанията по европейските средства. Платени за сметка на държавния бюджет и сертифицирани разходи над 1 милиард, които трябва да бъдат възстановени от ЕК.Когато си говорят Менда и Жорко Електрическия за НЗОК е добре да кажат и това, че бюджетът непрекъснато расте, но за сметка на това дефицитът също. Да прибавяш към дефицитът на НЗОК и дефицитът на болниците пък е невежествено. Дефицитът в болниците е близо 80% от дефицитът на НЗОК.Да го кажа просто. Този парламент и този министерски съвет вече нямат мандат за друго, освен да си ходят. Още по-малко имат мандат да гледат бюджети и пари. :)Моля, следващите. Ще имат достатъчно време, па и право. Тези горните са го загубили напълно. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 4
melon
преди 9 години
Другарете никога не са виновни... вината само с мезета я поемат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
data
преди 9 години
Едно дежа вю от 2009 г. Всяка прилика с действащи лица и събития е случайна и неволна :) "Николай Василев: Сигурно трябва да се дадат тези пари и още много други пари. Според мен ще се стигне до номинално намаляване на заплати на учители, може би пенсии и т.н. Защото е правилно и бих го подкрепил във всякакво качество. Много лесно даваме тук 26 милиона, там не знам си какво. По-добре да не го правим това нещо. Казах на учителите, не само че няма да получите 100% от средствата, ами забравете за 90%. Тоест според мен е по-добре да не даваме нищо, защото по-скоро в края на бюджетната година държавата трябва да изкара на хляб и вода, за да оцелее изобщо. В противен случай тръгнем ли по пързалката надолу, няма никакво значение какво сме обещали на учители и всякакви други."http://paper.standartnews.com/bg/article.php?article=292078
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
alexx
преди 9 години
*Бисер Манолов :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
alexx
преди 9 години
Мента и Кадиев викат, че не могат да се справят. Т.е. нефелни са. Затова им е нужен фонда.Бисер Миланов от РБ:"Има ли нужда от заем от 5-6 млрд. лв. от Международния валутен фонд (МВФ), за какъвто говореше Бойко Борисов?- Определено не. Тук пак има голямо неразбиране - какъв заем от фонда? Дали ще бъде stand-by или гъвкава кредитна линия? Ако е stand-by, който се използва за подкрепа на платежния баланс, това означава, че ние сме вдигнали ръце, предали сме се. И казваме: "Помощ, не можем да се оправим, фондът да идва". Но ние сме много далеч от това допускане. Имаме 28 млрд. лв. валутен резерв. В момента България има ресурс."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
Nikola666
преди 9 години
Това са фактите. Но "другарите" не са виновни. Някой друг е виновен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още