IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефицитът на Здравната каса ще достигне 490 млн. лева

Държавата трябва да покрие около 330 млн. лева от "дупката" в бюджета за здраве, според директора на Касата Румяна Тодорова

11:42 | 05.07.14 г. 11
Дефицитът на Здравната каса ще достигне 490 млн. лева

Около 490 млн. лева се очаква да бъде дефицитът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) през тази година, прогнозира в предаването “Седмицата” на Дарик радио директорът на институцията д-р Румяна Тодорова.

Част от “дупката” в бюджета за здраве може да се покрие с оперативния резерв на Касата и с парите от преизпълнение на приходите от здравни вноски, посочи Тодорова. Това ще “смекчи” дефицита до около 330 млн. лева, който обаче трябва да бъде покрит от държавата.

“Касата има всички основания да поиска актуализация”, каза Тодорова, като допълни, че при стегната работа на парламента има възможност това да се осъществи. Все още обаче институцията чака отговорът на Министерския съвет дали има пари за актуализация на бюджета за здраве, уточни тя.

Румяна Тодорова обясни, че за раздуването на дефицита на Здравната каса допринасят основно преразходът за болнична помощ и за лекарства. Отделно напрежение внасят и редица противоречия в законодателството, както и невъзможността на Касата да участва в подготовката на списъка с лекарствата за реимбурсиране.

Тя предупреди, че ако не се актуализира бюджетът, Касата ще влезе с много сериозен дефицит в следващата година. Ако не се направят и необходимите законодателни промени, следващият управител на Касата и следващият Надзорен съвет ще изпаднат в още по-неприятна ситуация.

Разходите за болниците и за лекарства растат

За проблемите с финансирането на болниците и за лекарства се знаеше още при приемането на бюджета на Касата през 2014 г., посочи Тодорова.

В момента има 376 лечебни заведения в цялата страна, групирани основно в няколко града – София, Пловдив, Сливен, Пазарджик. В същото време има райони в страната, където има по едно лечебно заведение и то едва диша, посочи тя.

Румяна Тодорова призна за проблем в извънболничната помощ, заради което се стига до свръххоспитализации. Отделно приемът в болниците е раздут заради стремежът на ръководствата им да си осигурят финансиране.

Отделно към Касата през последните години бяха прехвърлени редица дейности и лекарства, които преди плащаше Министерството на здравеопазването, припомни тя – интензивни грижи, хемодиализа, лекарства за редки заболявания, голяма част от лекарствата за онкоболните и други дейности.

“Никой не изчисли риска от това прехвърляне, как ще се отрази на достъпа на пациентите”, коментира тя и допълни, че Здравната каса няма представител в Съвета по цените и реимбурсирането, за да се чуе гласът на институцията.

Тодорова посочи, че през 2012 г. Касата е заплащала 1 382 лекарствени продукта, през 2013 г. те са вече 1 6 73, а през 2014 г. – 1 997. За редки заболявания през 2011 г., когато преминават от Министерството на здравеопазването към Касата, за периода март – декември са платени 27 млн. лева. През 2012 г. се увеличават до 43 млн, през 2013 – до 59 млн., а т. г. се очаква да достигнат 74 млн. лева, каза Тодорова, като допълни, че при онкологията картината е подобна.

Последна актуализация: 08:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 5 rate down comment 0
Danny666
преди 9 години
Дата всякакви ПИРАМИДИ от рода на ПЕНСИОННАТА СИСТЕМА И ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ вън !!!!Крайно време е "материала" на тази територия да разбере, че БЕЗПЛАТЕН ОБЯД НЯМА ! ЛИЧНА ОТГОВОРНОСТ ЗА ВСЕКИ !Не може да пушиш по кутия на ден и да плащаш ЕДНАКВО с човек който се грижи за себе си. НЕ МОЖЕ да проституираш и после абортите да ти ги плащаме ние ! Не може ...... няма край изброяването в сегашната УРОДЛИВА СИСТЕМА !!!Да фалирва всичко и всеки да си понесе ЗАСЛУЖЕНОТО !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 1
data
преди 9 години
Солидарните системи - солидарност между ОСИГУРЕНИ ! Това трябва да бъде главната реформа ! Всички възможности за заобикаляне на осигурителния модел трябва да бъдат прекратени е с въвеждането на 10 ( десет ) годишна давност на не платените осигурителни вноски - няма как някой който си е плащал осигуровките цял живот да на същите права с някой който е плати 33 вноски на минимума ! Край на евтиното възстановяване на осигурителните права !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 0
bertram
преди 9 години
Колко години трябва да минат преди да се направи една базова реформа при която услугите предлагани от болниците ще бъдат разделени на 2 - спешни и неспешни, а клиентите ще имат електронна здравна карта, която ще върви комплект с личната карта. Контрол на корумпираните ТЕЛКОВе и тн и тн.... само обещания и популизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
bertram
преди 9 години
Винаги има един скрит дефицит, който излиза в последния момента та си мисля, че дефицита поне с 50% по-голям
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
...Разбира се - легло, за което някой друг плаща (в нашия случай НЗОК, но няма голяма разлика и ако е частен осигурител).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
"Ако има легло ще се намери кой да легне в него" - лекарски жаргон описващ положението с приема на "болни" в болниците.http://represia.blog.bg/politika/2014/05/15/.1265248
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
Ricco
преди 9 години
Е как успя да ги прецениш всички тия неща без да имаш данни за какво точно и как се харчат парите??!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
Правителството на БСП и ДПС умишлено си затваря очите пред източването на здравната каса точно както това се случваше и по времето на Тройната коалиция. Оттогава досега е много доходен бизнес да построиш болница и да започнеш да злоупотребяваш на макс. Забелязали сте как никнат нови болници като гъби във всеки квартал на голям български град.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 9 години
За съжаление този пакет ще е твърде малък . Всичко останало ще се финансира от допълнителни фондове. Истината е , че държавата не може да поддържа дейността , която в момента се извършва в този обем , да не говорим при тези обстоятелства и за качество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Mesoiadess
преди 9 години
Конкуренцията между държавни и частни ЛЗ в една и съща пазарна ниша няма да завърши добре за никого . Отдавна трябваше да се разграничи минималенят пакет - осигурявян от държавата .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още