IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чобанов отхвърли прогнозите за фалит на Здравната каса

Според финансовия министър вложителите в банковата система започват да се връщат, а ПИБ е устояла на атаката със собствен ресурс

18:58 | 02.07.14 г.
Чобанов отхвърли прогнозите за фалит на Здравната каса

Министърът на финансите Петър Чобанов категорично отхвърли прогнозата за фалит на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) през септември, каквито са твърденията на Българския лекарски съюз и на директори на лечебни заведения в страната. Според тях до септември системата на здравеопазването ще блокира, ако не бъде актуализиран бюджета на НЗОК.

Чобанов посочи, че тази година приходите от здравни осигуровки нарастват спрямо миналата година с двуцифрени темпове и ще има преизпълнение, което ще постъпи в бюджета на Здравната каса, съобщи БТА.

"В момента се предприемат дисциплиниращи мерки, за да може чрез ефективно изразходване на средствата, Здравната каса да поема разходите си. След като излязат данните за полугодието, ще се видят данните за приходи и разходи и тогава ще се вземе решение дали да се актуализира бюджетът на НЗОК”, обясни министър Чобанов.

По-рано днес премиерът Пламен Орешарски заяви, че въпреки дефицита в Националната здравноосигурителна каса не вижда предпоставки за актуализация нито на централния бюджет, нито на ведомствата, а Здравната каса трябва да затегне финансовия контрол, така че да финишира с минимален дефицит.

Във връзка със ситуацията в банковия сектор са предприети навременни и категорични действия, заяви Петър Чобанов. По думите му хората трябва да се чувстват уверени в банковата система. 

„Успяхме да успокоим хората и те разбраха, че техните пари в банката са защитени“, допълни той. Според него ситуацията около конкретни банки също се е успокоила и има информация, че вложителите започват да се връщат.

Към момента можем да кажем, че конкретната банка (ПИБ - бел. ред.), срещу която беше атаката, успя да се справи със собствен ресурс, каза още министърът. 

По думите му сега е необходимо спокойствие, трезво мислене и хората да не се поддават на паника и злонамерени слухове. Банките са стабилни и ще продължат да бъдат такива, подчерта Чобанов.

Според него тезите за търсене на помощ от МВФ "продължават да бъдат избутвани на преден план", но те не са съобразени с обстановката.

Той добави, че международните пазари имат доверие в България и доказателство за това е реализираната преди няколко дни емисия на дълг. Не бива да бързаме да се обръщаме към международните институции за финансова подкрепа, имаме възможности и средства сами да се справим, коментира Чобанов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още