IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри 3,3 млрд. лева в подкрепа на банките в България

Не става дума за средства, които ще бъдат отпуснати от Брюксел, а за кредитна линия със средства на българското правителство

08:58 | 30.06.14 г. 66
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) одобри схема за предоставяне на ликвидност на българските банки на стойност 3,3 млрд. лева. Става дума за финансов ресурс на България, а не чуждестранен, като Брюксел дава разрешение за използването на схемата, защото подобни мерки могат да облагодетелстват едни пазарни участници за сметка на други.

Механизмът ще предостави нужна и пропорционална ликвидност в контекста на външни за системата, небанкови обстоятелства, съобщават от пресслужбата на комисията. 

На 29 юни българското правителство е поискало одобрението на кредитна линия в подкрепа на банковата система заради спекулативните атаки през последните седмици, уточняват от Брюксел.  "ЕК оцени предложението и прецени, че то е съвместимо с правилата на Единния пазар на ЕС", посочва се в съобщението на Комисията.

През миналата седмица е имало атака към третата по големина банка в България, като граждани са призовани да теглят своите депозити, посочва Комисията. Това предизвика опасения за ликвидността на банката, макар и банковата система в България да е добре капитализирана и да има високи нива на ликвидност спрямо останалите държави в ЕС, посочват от ЕК. 

Ако се наложи, българското правителство може да използва схемата за повишаване на ликвидността и защита на финансовата система. 

Европейският комисар Хоакин Алмуния, отговарящ за конкуренцията, приветства тази мярка за стабилизиране на българската банкова система.

В съобщението се казва още, че Европейската комисия е в тесен контакт с българското правителство и следи развитието на ситуацията в банковия сектор у нас. 

Още по темата вижте във видео материала на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

63
rate up comment 2 rate down comment 3
Dimat
преди 9 години
Нали уж сме във "валутен борд"?Как така,автоматично,с невероятна бързина се "намериха" и одобриха от брюкселските бандити пари за "спасяване " на уж "стабилните" еврейски банки?!Как,бе,български овце?Как бе *** български *** "народе" те докараха до там,че даже да се радваш,за "спасението" на частните банки,от уж "държавната" БНБ?Същата тази "държавна",т.е,"ваша" банка *** на умряло,ако стане дума за пари за спасението на някой социален,или държавен сектор,ЧЕ ЩЕ СЕ СРУТИ,ВЕЛИКИЯТ "БОРД" и вие подвивате опашки.НАРОДЕ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
адмирации
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 8 rate down comment 1
Graf
преди 9 години
Да е скоро, колко да е скоро? Падежът на доларовите книжа е през януари. Значи, след шест месеца. Тези 3.3 милиарда са по сметките на правителството в БНБ. Фискален резерв от 4.1 милиарда в БНБ, още около 500 до 600 милиона по сметки в търговските банки, 2.9 мииларда от новия заем, плюс 1.2 мииларда изтеглени вчера от вътрешния пазар, както твърдят от Капитал.Кешът на правителството стигна близо 9 милиарда. :) Опитът на кукловодите да съборят банките катастрофира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 7 rate down comment 1
data
преди 9 години
Вярно че нямаш икономически познания !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 0 rate down comment 9
interim
преди 9 години
Без да имам дълбоки икономически (не)познания ми е ясно че пари няма и няма как да има. Доколкото знам ЦБ са създадени гавно с точно тая цел - да създават ликвидност за банки изпаднали в такава паника. След като имаме ЧБР, подобни ситуации се случват, независимо с причина или инсценирани. Тъй като сме във валутен борд е ясно че БНБ има по-ограничени правомощия. Не знам какви са, но стига ЕС да ни позволи да ги изфабрикуваме тези пари по някакъв начин, всичко е "наред". Тоя сценарий от кога се развива в Щатите... И там им надуват ликвидност, а "парите" просто седят в банките колкото да се каже че всичко е ок. И инфлация все още няма голяма, защото "парите" просто не се движдат, не се ползват... Принципно тия всички схеми са преливани от пусто в празно, и не е работа на държавата да контролира парите на хората, но това е друга тема за размисъл...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 6 rate down comment 2
alwayastrue
преди 9 години
Чакай сега, този заем 3 млрд. ще замине съвсем скоро за погасяване на Велчевите облигации. Освен това в т.3 на закона приет от Нар. събрание за същия заем пишело, че е обезпечен с финансови активи на държавата. Та не разбрах къде ги има тези 3.3 млрд....?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 9 години
Еми хуу, довечера, ще спя кат къпан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 4 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
еми не може да ти се помогне, сори. След всичко, което се изписа и изговори по въпроса, ако още не си разбрал, значи няма да разбереш.За теб - ЕК каза няма страшно, спи спокойно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 3 rate down comment 7
deant
преди 9 години
Аз едно не разбрах. След като 5 дена ни обяснявяват, че всичко е прекрасно банките са капитализирани и ликвидни, нямало проблеми с парите изведнъж 3 млрд държавни гаранции на стабилната, ликвидна, пълна с пари банкова система. Виждам, че много се радвате, че ЕС ни е помогнал. Ама не мога да разбера защо ни помага след като уж нямаме проблем нито със стабилността, нито с ликвидността, нито с капитализацията. Не искам да съм черноглед просто ми любопитно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 7 rate down comment 0
Graf
преди 9 години
Парите на правителството се виждат ежедневно тук: http://***.bnb.bg/FinancialMarkets/FMMarketsReview/FMDailyReview/index.htmНай-долу, в табличката на реда "Задължения към правителството и бюджетни организации".Това е кешовата наличност в БНБ. Има още около 600 милиона по сметките на банките.Изчисляването на фискалиня резерев по нов начин не е от скоро, а от началото на годината и е иновация на Дянков. Не променя публичната информация за размера на правителствения кеш. Дава само нова информация за задълженията на Европа.Парите от току що продадените облигации ги чакаме, та да заредят сметката на кабинета. Залогът е вярата, че с данъците ще обслужваме дохода от 3.055% годишно, а след 10 години ще имаме пари да им върнем и главницата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още