IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри 3,3 млрд. лева в подкрепа на банките в България

Не става дума за средства, които ще бъдат отпуснати от Брюксел, а за кредитна линия със средства на българското правителство

08:58 | 30.06.14 г. 66
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) одобри схема за предоставяне на ликвидност на българските банки на стойност 3,3 млрд. лева. Става дума за финансов ресурс на България, а не чуждестранен, като Брюксел дава разрешение за използването на схемата, защото подобни мерки могат да облагодетелстват едни пазарни участници за сметка на други.

Механизмът ще предостави нужна и пропорционална ликвидност в контекста на външни за системата, небанкови обстоятелства, съобщават от пресслужбата на комисията. 

На 29 юни българското правителство е поискало одобрението на кредитна линия в подкрепа на банковата система заради спекулативните атаки през последните седмици, уточняват от Брюксел.  "ЕК оцени предложението и прецени, че то е съвместимо с правилата на Единния пазар на ЕС", посочва се в съобщението на Комисията.

През миналата седмица е имало атака към третата по големина банка в България, като граждани са призовани да теглят своите депозити, посочва Комисията. Това предизвика опасения за ликвидността на банката, макар и банковата система в България да е добре капитализирана и да има високи нива на ликвидност спрямо останалите държави в ЕС, посочват от ЕК. 

Ако се наложи, българското правителство може да използва схемата за повишаване на ликвидността и защита на финансовата система. 

Европейският комисар Хоакин Алмуния, отговарящ за конкуренцията, приветства тази мярка за стабилизиране на българската банкова система.

В съобщението се казва още, че Европейската комисия е в тесен контакт с българското правителство и следи развитието на ситуацията в банковия сектор у нас. 

Още по темата вижте във видео материала на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

33
rate up comment 8 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Нека наричаме нещата с истинските им имена, за да не допринасяме за паника, слухове и незнам какво. КТБ не е фалирала и най-вероятно няма и да фалира. Дори овладяната криза с *** ще има положителен ефект върху доверието в системата и ще спомогне за безпроблемното отваряне на КТБ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 8 rate down comment 0
data
преди 9 години
Но преди КТБ да търси БНБ им скочиха с цацаратурата ! По скоро КТБ се защитаваше със молбата си към БНБ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 6 rate down comment 1
Graf
преди 9 години
Защото от КТБ поискаха затваряне. Инициативата бе на самата банка, а не на БНБ.Ако мениджърите на КТБ бяха се борили, БНБ щеше да я подкрепи. Така БНБ бе поставена в ситуацията да вкарва квестори.Въпросите могат да станат други при тази ситуация. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 11 rate down comment 0
data
преди 9 години
И аз смятам че всичко се случи заради Бареков и представянето му на изборите . Възможността да измести Доган като основния балансьор явно всява достатъчен страх за да се спретне това което ни се случва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 16 rate down comment 1
hagan
преди 9 години
защо не бе направено за корпоративна търговска банка същото защо то правителство и и олигарси се разправиха със един олигарх дръзнал да прави своя партия и затова и бойко и станишев тихо замълчаха като доган и пеевски и главния прокурор задвижиха механизма да фалира банката -престъпна политическа система и олигархия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 16 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Графе, не споря с теб :) Отдавна съм се убедил че не говориш глупости :)КТБ, както и преди писах, затвори защото имаше явна атака от друго естество иначе според мен дори е в по-добро здраве от *** :)Дори си мисля дали не гледаме втора серия в момента "Мустаците отвръщат на удара" :DПрез октомври можеби ще гледаме " Завръщането на доганите или деляните" и аз не зная вече.Това са спекулации разбирасе. Мисли в обърканата глава на един умерено *** и умерено честен инженер :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 25 rate down comment 1
Graf
преди 9 години
Това, че съгласието на ЕК действа успокояващо, че има сугестивен ефект е факт.Аз внесох само разяснението, че от европата не дават пари, а ни дават разрешение да си ползваме парите. Нашите. :)Най-голямата трагедия из територията е, че масата слуша "експерти" като Григор Лилов, като Кольо Парамов, като Кадиев и Кутев, като Борисов и Тетка от Пльеен...Да продължавам ли?Дори и КТБ, ако бе решила да се бори, можеше да избегне затварянето. Там обаче мениджмънтът реши, че е по-лесно да хвърли картофа на БНБ и проблемите си на улицата. Също бе петък, а до понеделник щяха да се вземат същите мерки. Така обаче БНБ бе задълъжна да вкара квестори. И да получим насреща страх. Е, получихме и параноята около ***. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 26 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
БСП и ГЕРБ са пълни с кухоглави и кухороги празнодумци, които ако не помниш се изтрепаха за Нокия Верту ( там 8000 лева ли беше не помня)Преките виновници са няколко човека, които са овладели .. страх ме е да мсиля какво са овладели и кешират милиарди. Никога не сме имали по-кухоглав парламент. Пълен е с дребни тарикати. Големите играчи са на сянка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 20 rate down comment 2
alexx
преди 9 години
Мисля си, че заглавието трябва си остане такова, нищо, че не отговоря на истината. За паникьосаните овце, дето се редят на опашки, това е важно. Сега овцете ще почнат да си говорят "ето, Европа ни помага, значи няма страшно" :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 20 rate down comment 8
data
преди 9 години
БСП и ГЕРБ са отговорни за сриването на авторитета на всички институции в държавата . Една година нямаше такова оплюване и сега като трябва авторитет - *** хората не вярвали . Надявам се и двете партии да го издухат на изборите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още