IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри 3,3 млрд. лева в подкрепа на банките в България

Не става дума за средства, които ще бъдат отпуснати от Брюксел, а за кредитна линия със средства на българското правителство

08:58 | 30.06.14 г. 66
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) одобри схема за предоставяне на ликвидност на българските банки на стойност 3,3 млрд. лева. Става дума за финансов ресурс на България, а не чуждестранен, като Брюксел дава разрешение за използването на схемата, защото подобни мерки могат да облагодетелстват едни пазарни участници за сметка на други.

Механизмът ще предостави нужна и пропорционална ликвидност в контекста на външни за системата, небанкови обстоятелства, съобщават от пресслужбата на комисията. 

На 29 юни българското правителство е поискало одобрението на кредитна линия в подкрепа на банковата система заради спекулативните атаки през последните седмици, уточняват от Брюксел.  "ЕК оцени предложението и прецени, че то е съвместимо с правилата на Единния пазар на ЕС", посочва се в съобщението на Комисията.

През миналата седмица е имало атака към третата по големина банка в България, като граждани са призовани да теглят своите депозити, посочва Комисията. Това предизвика опасения за ликвидността на банката, макар и банковата система в България да е добре капитализирана и да има високи нива на ликвидност спрямо останалите държави в ЕС, посочват от ЕК. 

Ако се наложи, българското правителство може да използва схемата за повишаване на ликвидността и защита на финансовата система. 

Европейският комисар Хоакин Алмуния, отговарящ за конкуренцията, приветства тази мярка за стабилизиране на българската банкова система.

В съобщението се казва още, че Европейската комисия е в тесен контакт с българското правителство и следи развитието на ситуацията в банковия сектор у нас. 

Още по темата вижте във видео материала на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

43
rate up comment 4 rate down comment 1
a_d_d
преди 9 години
Точно така! За Бога братя не гласувайте за партии, които вече са ни управлявали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 11 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
А за виновни както знаем са обявени само Костов, Борисов и Цветанов, Р. Овч., Ахмед Доган и протежето му Пеевски но това не оневинява всички останали играчи в театъра за българска "демокрация" и "свобода".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 11 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Graf и аз мисля подобно на теб.Задкулисието за пореден път си прави гаргара с народа и страната и умели участници със своите роли са всички партии в сегашния парламент.Цацаров е масон и според документите покрай едни съдебни дела е член на пловдивската масонска секта заедно с Георги Първанов и Цветан Цветанов, Плевнелиев също е масон само че е член на високопоставена европейска ложа. Гадовете продължават да си стоят в сянка и уж се карат и воюват помежду си а всъщност точно по този начин управляват България, държат я в бедност и продължават да я дърпат надолу.БСП/ДПС/ГЕРБ въпреки очевидните различия са слугинаж на едно и също задкулисие, което винаги досега е управлявало България след 1989г. независимо кой е спечелил изборите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 12 rate down comment 0
Graf
преди 9 години
Персоналните проблеми на един подуправител не засягат механизмите. За БНБ е ясно, че подкрепата на функционираща банка е по-евтина от преминаването през одит и през оздравяване. Паниката около *** ще е максимум до седмица, затихващо, а вложителите в КТБ ще местят до един. Защо прокуратурата си позволи подобни действия срещу БНБ е въпрос с понижена трудност. По-същественото е, че нейната безконтролност води до абсолютна безотговорност, а това до факта, че вместо пазител на закона ГП се превръща в заплаха за сигурността ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 24 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Ами всъщност, страшното е, че тези май наистина не са от никоя партия. Станали са много силни и който и да дойде на власт, се сдушава с тях, иначе не може да дойде на власт или пък ще си тръгне бързо. Това са хора, владеещи медиите, икономиката и съдебната система. Трудно някой (който и да било) ще тръгне срещу тях. Катаклизмите станаха, защото те се сдърпаха по между си а не защото някоя държавна институция им е казала нещо напреки. А колко е *** избирателя, не се съмнявай, МНОГО е ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 30 rate down comment 0
Graf
преди 9 години
Цацаров скочи и на БНБ. Кой дърпа конците на Цацаров?Кой ползва ресурсите на Пеевски, за да може шопара да клати цялата страна?Ако избирателят не е ***(съмнявам се) ще остави в опозиция и БСП, и ГЕРБ, и ДПС.За да се изясни въпросът с Кой. Защото шопарът стана *** по времето когато управляваха НДСВ + ДСП, после БСП+НДСВ+ДПС, а накрая наля мощ, килограми и самочувствие по времето на ГЕРБ. За тази, последната година, просто ги изконсумира.Кой създаде това животно?Отговор не можем да получим от ГЕРБ, БСП и ДПС. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 7 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Графе, да не забравяме, че малко преди това беше отстранен от длъжност и обвинен подуправител на БНБ. Та.. дали БНБ щеше да я подкрепи и как точно ( с гръб или изодзадзе) не е много ясно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 6 rate down comment 0
data
преди 9 години
Освен това тъй като инициативата е на КТБ - много е вероятно акционерите в банката да си останат същите . Да почакаме 21-ви но ми се струва че ще стане ясно и че капитала и ликвидността и е достатъчен а и лошите и кредити са в нормални граници .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 14 rate down comment 0
data
преди 9 години
Главната опасност за държавата е в тайният съюз ГЕРБ-ДПС .При кого КТБ стана банка фактор в държавата ?При кого ДПС получи Булгартабак ?С чий общински съветници "Лафка" превзе българските градове ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още