IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри 3,3 млрд. лева в подкрепа на банките в България

Не става дума за средства, които ще бъдат отпуснати от Брюксел, а за кредитна линия със средства на българското правителство

08:58 | 30.06.14 г. 66
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) одобри схема за предоставяне на ликвидност на българските банки на стойност 3,3 млрд. лева. Става дума за финансов ресурс на България, а не чуждестранен, като Брюксел дава разрешение за използването на схемата, защото подобни мерки могат да облагодетелстват едни пазарни участници за сметка на други.

Механизмът ще предостави нужна и пропорционална ликвидност в контекста на външни за системата, небанкови обстоятелства, съобщават от пресслужбата на комисията. 

На 29 юни българското правителство е поискало одобрението на кредитна линия в подкрепа на банковата система заради спекулативните атаки през последните седмици, уточняват от Брюксел.  "ЕК оцени предложението и прецени, че то е съвместимо с правилата на Единния пазар на ЕС", посочва се в съобщението на Комисията.

През миналата седмица е имало атака към третата по големина банка в България, като граждани са призовани да теглят своите депозити, посочва Комисията. Това предизвика опасения за ликвидността на банката, макар и банковата система в България да е добре капитализирана и да има високи нива на ликвидност спрямо останалите държави в ЕС, посочват от ЕК. 

Ако се наложи, българското правителство може да използва схемата за повишаване на ликвидността и защита на финансовата система. 

Европейският комисар Хоакин Алмуния, отговарящ за конкуренцията, приветства тази мярка за стабилизиране на българската банкова система.

В съобщението се казва още, че Европейската комисия е в тесен контакт с българското правителство и следи развитието на ситуацията в банковия сектор у нас. 

Още по темата вижте във видео материала на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

53
rate up comment 4 rate down comment 7
alwayastrue
преди 9 години
Graf, казваш добре , че ги имаме парите. А имаме ли ги всъщност?Фискалният резерв се изчислява от скоро по нов метод (защо ли?) - в него са включени вземанията от ЕС. Реално дали има и 4млрд.....? И то тези 4млрд май са залог по току що взетите облигации (за това ни ги дадоха толкова тънко.....)Та виждам, че си компетентен...., опровергай ме или дай дръга трактовка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 6 rate down comment 0
Graf
преди 9 години
Не споря с теб. Само казвам, че БНБ бе поставена пред свършен факт. Дори и да е искала да подкрепи КТБ от КТБ са поискали квестори.Тук вече няма мегдан за мислене и за търсене на варианти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 3 rate down comment 0
Graf
преди 9 години
Значи нямаме много мегдан да се дърляме. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 4 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
БА! Изтепа рибата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 7 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Чакай ти, ама и да има искане резултата ще е 0. Нали скачаха против Орешарски, той си го премести от левия крачол в десния. Тези улични протести са успешни само когато са режисирани. Когато тарикат хитрец се сдърпа с някого, но няма процедурна възможност да го отстрани (както Цацаров, никой не може го мръдна конституционно) се прибягва до режисирани протести, компромати, арести и прочие, но всичко това може да успее само с определена финансова, институционална и лобистка подкрепа. С домати пред парламента или съдебната палата, най-много да те приберат за дребно хулиганство.Исках да кажа, че протести могат да са повод за нечия оставка но не и причина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Как да са им къси ръцете бе Микаелис след като по-голямата част от всичко изработено и спестено е вложено в американски ДЦК и въпреки че на моменти имат едни от най-големите златни резерви, с мащабите, в които са се устремили да се развиват и консумират не могат да издържат повече от година сами без одобрението и "късите" подавания на ФЕД и ЕЦБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 5 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Аз лично много съм му се наточил на този масонски фигурант Цацаров и на глупостите дето ги подхвърля уж че върши някаква работа в полза на обществото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 1 rate down comment 9
michaelis
преди 9 години
Не знам ама май тука е изхода http://***.boc.cn/en/ - Bank of china по един account и да жми градо там са им малко къси ръцете на ECB и който и да е ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 11 rate down comment 0
data
преди 9 години
А аз чакам хората да започнат искане за оставката на Цацаров !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 6 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Ти си много интересен човек. Първо се опитваш да ме обориш, после се съгласяваш с мен :)Персоналните проблеми на един подуправител са персонални, когато го хванат с гадже. Когато с гръм и трясък му повдигнат обвинение за престъпления по служба, че не е надзиравал една определена банка, на мен ми звучи като1) Към всички хора - този лош човек не е надзиравал тази банка и не е ясно какво е състоянието и, махайте се от там2) Към останалите подуправители - внимавайте как се отнасяте с тази банка, да не направите някое престъпление по служба.Тук не е въпроса в повдигнатото обвинение, то може и да е основателно, а в начина по който се направи. Както каза виновния Костов, това е недопустимо и никога никъде не се е случвало. Можеха да го отстранят от длъжност, да му се назначи ИД и да се направи вътрешно разследване. А този гръм и трясък беше преднамеренЧакам Цацаров пак да се извини и да каже еми.. няма какво да увъртаме, по-добре да си признаем че сгрешихме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още