IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Актуализация на бюджета на НЗОК с 328 млн. лв. предлага надзорът на фонда

Средствата ще стигнат за болнична помощ и лекарства, заплащани от НЗОК, до края на годината, каза зам.-министър Бойко Пенков

12:34 | 23.06.14 г.
Актуализация на бюджета на НЗОК с 328 млн. лв. предлага надзорът на фонда

Актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) в размер на 328 млн. лв. ще предложи Надзорният съвет на здравния фонд. Това каза след заседание на Надзорния съвет председателят му и заместник-министър на здравеопазването д-р Бойко Пенков, цитиран от БТА.

Предложението ще бъде внесено днес до министъра на здравеопазването Таня Андреева.

“Тези средства ще стигнат, за да се плати за болнична помощ и лекарства, заплащани от НЗОК, до края на годината”, посочи д-р Пенков.

Според представителя на КНСБ в Надзорния съвет на НЗОК д-р Иван Кокалов 55 млн. лв. са приходите, събрани в повече от здравни вноски, но те ще бъдат насочени за плащане на болниците през декември.

Дейността на болниците, извършена през юни, ще бъде изплатена на 100 процента, увери още д-р Пенков. Надлимитната дейност, извършена през май, ще бъде платена през август.

По-рано пред БНР Пенков каза, че реално изчисленият дефицит на Касата на базата на досегашни разходи е около 330 милиона лева и с толкова трябва да се актуализира бюджетът на институцията, за да няма срив в здравеопазването.

Той поясни, че в този дефицит влиза недостиг на плащания на болнична помощ и за лекарства за домашно потребление. “Тази година има изключително голям ръст на потребление на болнични услуги. Според мен една актуализация на бюджета ще даде спокойствие на хората, че има средства и когато са болни, ще си получат спокойно лечението”, каза заместник-министърът.

Финансовият анализ на институцията за полугодието показва, че преразходът на Здравната каса до края на годината се очаква да е 491 млн. лева. Най-сериозният дял в него формира болничната помощ. До края на годината Здравната каса няма да може да плати на лечебните заведения над 329 млн. лева. За лекарства за домашно лечение не достигат над 96 млн. лева, за онкомедикаментите - над 48 млн. лева. Други 16 млн. лева няма да достигнат за покриване на медицинските изделия, пише още в доклада.

БЛС алармира от месеци, че очакваният дефицит в бюджета на Здравната каса ще е около 500 милиона лева. Заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Юлиян Йорданов заяви преди дни, че ако бюджетът на Здравната каса не се актуализира или не се вземат други мерки, след септември у нас няма да има здравеопазване.

От съсловната организация настояха за среща с премиера, с финансовия и със здравния министър, както и с всички парламентарни партии, за да се постигне консенсус по темата за актуализация. Позицията на БЛС е, че ако се наложи актуализация на бюджета на Касата, тя трябва да се гласува, докато работи този парламент.

За спешна актуализация на бюджета на Касата настояха в отворено писмо и пациентски и болнични организации. Пациенти и лекари искат още да отпадне и постановлението, прието от кабинета преди два месеца, за остойностяване на медицинската дейност.

На заседание по-късно днес в Министерството на здравеопазването работна група ще обсъжда отпадането на Постановлението за заплащане на надлимитната дейност на болниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още