IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решават за актуализация на бюджета на НЗОК следващата седмица

Здравната каса разчита депутатите да вземат решение за бюджета на фонда преди лятната ваканция

15:47 | 12.06.14 г.
Решават за актуализация на бюджета на НЗОК следващата седмица

Все още не е готов анализът за дейността на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за първата половина на 2014 г., след който трябва да стане ясно дали ще се иска актуализация на бюджета на фонда. Това съобщи председателят на Надзорния съвет на институцията и заместник-министър на здравеопазването Бойко Пенков.

Той уточни, че анализът ще е готов най-късно до 16 юни и след това ще се бърза да бъде внесен със съответните предложения за разглеждане в Народното събрание. Пенков добави, че ръководството на Касата разчита много на това депутатите да вземат решение по предложенията на Надзора преди лятната ваканция, съобщи Puls.bg.

Припомняме, че още преди няколко месеца от Българския лекарски съюз предупредиха, че дефицитът на Здравната каса към края на годината ще достигне 400-500 млн. лв. Според съсловната организация до месеци е напълно възможно НЗОК да спре да плаща, защото „пари просто няма да има“.

Управителят на НЗОК Румяна Тодорова също потвърди прогнозата на лекарския съюз, че недостиг в бюджета на НЗОК ще има, но тя коментира размер от около 300 млн. лв.

Министърът на здравеопазването Таня Андреева не изключи възможността за актуализация на бюджета на Здравната каса заради очертаващия се дефицит. „Ще намерим механизми, с които да реагираме и да не се допусне лечебните заведения да не получат финансиране за дейността си. След като видим как върви бюджетът, ще взимаме конкретни мерки какво да направим след това“, коментира тогава Андреева.

Не е изключено и към края на годината големите болници да спрат приема за планови операции и лечение и да започнат да поемат само спешните случаи, предупредиха обаче медиците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още