IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йовчев: Използваха ситуацията с КТБ да внесат паника

Според вътрешния министър няма връзка между ситуациите с КТБ и с ПИБ

18:01 | 02.07.14 г. 3
Йовчев: Използваха ситуацията с КТБ да внесат паника

От ситуацията с Корпоративна търговска банка са се възползвали хора, за да създават паника. Така вътрешният министър Цветлин Йовчев коментира опитите за дестабилизиране на банковата система през миналата седмица.

Според него няма пряка връзка между ситуациите с КТБ и последвалите слухове за ПИБ.

„Мисля, че няма никаква пряка връзка. Ситуацията в КТБ беше използвана от хора, които насадиха тезата, че и други банки са в ситуация, в която биха могли да изпаднат под особен надзор или да фалират. Това беше насадено от говорене в публичното пространство и беше основата на това да може такова разпространяване на слухове да всее паника в населението. Ако се бяха опитали преди 6 месеца, едва ли биха успели”, коментира министърът.

Пред ресорната парламентарна комисия той заяви, че през предишната седмица бяхме свидетели на действия, които породиха изключително сериозни рискове за националната сигурност.

„Не съм в състояние да потвърдя, че става дума за някакъв заговор. След като под една или друга форма се създаде такава ситуация, която беше удобна за развитие на психоза, имаше много хора, които се опитаха да се възползват от нея. Не бих се ангажирал с твърдението, че всичко е било планирано предварително“, добави Йовчев.

Той смята, че е имало действия, които могат да се оценят като атака към банковата система, като първоначално са започнали с публични изяви, подготвяли обстановката.

„След това има поне няколко линии, по които сме установили организирана атака към банковата система с имейли, с SMS-съобщения, с публикации във Facebook. Те са установени и са доказани. Колегите продължават да работят. Тази седмица вероятно ще имаме още задържани”, заяви Йовчев.

„За една такава атака поръчителите вероятно са хора, които са казали: „Да, давайте, действайте”. Нали разбирате колко трудно е да се докаже такова нещо, особено когато е станало на четири очи? Въпреки всичко продължаваме да работим активно. Ако ме питате дали аз за себе си имам яснота – да, за себе си имам яснота откъде идват нещата”, призна той.

„В тази ситуация трябваше да се действа решително и категорично. Не можехме да допуснем да продължава да се всява паника сред хората и това нещо да доведе до срив на системата. Това е атака към парите на хората. Опитаха се да посегнат на парите на хората. Това е изключително сериозно престъпление”, подчерта Цветлин Йовчев.

Пред депутатите той алармира също, че двойно повече нелегални емигранти се опитват да минат през границата ни в сравнение с миналата година.

Последна актуализация: 05:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 32 rate down comment 8
Nikodim
преди 9 години
""Ако ме питате дали аз за себе си имам яснота да, за себе си имам яснота откъде идват нещата', призна той.E айде де, кажи ни откъде имаш тази 'яснота за себе си' , изплюй това камъче де !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 35 rate down comment 8
IQ96
преди 9 години
Заговор сигурно има с главни изпълнители горе цитирания м-р, гл. прокурор ,дебелия и ДАНС, ама КОЙ е автора???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 37 rate down comment 8
STRAHO
преди 9 години
"Йовчев: Използваха ситуацията с КТБ да внесат паника"Точно така! Въпроса е КОИ ? ...и тук се сещам пак за Ноам Чомски! Изобщо, май са си го избрали за патрон човека. Толкова често се ползват приомите описани от него напоследък! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още