IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 200 млн. лв. за покриване на дефицита в НЗОК могат да дойдат от държавата

Очакваните по-големи приходи от здравни вноски ще запълнят целия недостиг, твърди зам.-министър Бойко Пенков

14:47 | 26.06.14 г. 1
До 200 млн. лв. за покриване на дефицита в НЗОК могат да дойдат от държавата

Държавата би могла да осигури между 160 и 200 милиона лева за покриване на дефицита в бюджета на Здравната каса, обяви след срещата с Българския лекарски съюз председателят на Надзорния съвет на Касата Бойко Пенков, цитиран от БНР.

Според заместник-министъра на здравеопазването останалата сума до 328 милиона лева, колкото е изчисленият от Надзорния съвет на Касата дефицит, може да бъде осигурена до края на годината от очаквани по-големи приходи от здравни вноски. Пенков коментира, че приходната агенция вече е взела мерки за това.

Бойко Пенков вече успокои, че няма опасност от криза в здравеопазването заради недостиг на средства. По думите му има достатъчно налични пари и дори без актуализация на бюджета на Здравната каса и преизпълнение на приходите от здравни вноски средствата ще стигнат за покриване на основни разходи.

От своя страна, председателят на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов обяви, че парите за болниците в пълния им размер ще стигнат само до края на юни. Той допълни, че ако няма актуализация на бюджета на НЗОК, ще бъдат покривани само до 60 на сто от нуждите на здравните заведения.

По-рано днес министърът на здравеопазването Таня Андреева също успокои, че болниците ще си получат парите за всички дейности до края на годината, независимо дали това ще стане чрез актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) или по друг начин.

„Никога досега не се е случвало в средата на годината да се очертае недостиг в бюджета на Здравната каса от близо половин милиард лева. Това означава лошо управление на Националната здравноосигурителна каса“, заяви пред БНТ бившият здравен министър д-р Стефан Константинов.Той очерта две възможности за здравната система от есента. „Ако няма актуализиция на бюджета на Здравната каса, ще има бурна есен в здравната сфера. А ако се дадат парите, няма да има подобрение за хората, но следващата година ще се поискат повече средства“, каза бившият здравен министър.

Според него здравната ни система трябва да се промени коренно, вместо всяка година да се залагат изкуствено занижени бюджети и да се формират предварително дефицити.

„Пари могат да дойдат само от актуализация на бюджета на НЗОК с решение на Народното събрание. Въпросът обаче е дали това ще реши проблемите в системата“, посочи Константинов.

Той подчерта, че реална промяна при управлението и разходването на средствата в здравеопазването може да има само след демонополизация на Здравната каса. „Необходимо е да има две или три каси, в които хората да избират да правят здравните си осигуровки“, заяви бившият здравен министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още