IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Деян Денев: НЗОК няма да прехвърля дефицит в следващата година

Здравната каса разполага с резерв, очаква и преизпълнение на приходите от здравни вноски, обясни член на Надзорния съвет на институцията

16:40 | 23.06.14 г.
Деян Денев: НЗОК няма да прехвърля дефицит в следващата година

Сумата от 328 млн. лв., с която Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще предложи да бъде актуализиран бюджетът на фонда, е достатъчна. Тя ще покрие абсолютно всички разходи в системата и няма да се наложи да се прехвърля дефицит в следващата година, както се случи през тази.

Това каза за Investor.bg Деян Денев, който е член на Надзорния съвет на институцията от квотата на работодателите, в отговор на въпрос дали сумата ще е достатъчна да покрие недостига по всички пера в системата, след като разчети на Българския лекарски съюз показват, че дефицитът ще е около 500 млн. лв.

След днешното заседание на Надзорния съвет на здравния фонд заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков посочи, че средствата ще стигнат, за да се плати за болнична помощ и лекарства до края на годината.

Деян Денев обясни, че Здравната каса разполага с резерви, които биха покрили евентуален недостиг до сумата от 500 млн. лв. Той посочи, че в резерва на фонда, включително и резервите за непредвидени плащания, има около 100 милиона лева. Допълнително Здравната каса очаква до края на годината преизпълнение на приходите от здравни вноски около 55 млн. лв.

Денев изчисли, че ако Народното събрание приеме актуализацията на бюджета на Касата с 328 млн. лева и бъде ангажиран и ресурсът от резерва и очакваните приходи, то няма да се наложи прехвърляне на дефицит в следващата година.

Подобна е и позицията на Пенка Георгиева, председател на пациентската организация „Заедно с теб“, която бе член на Надзорния съвет на Касата миналата година. Според нея сумата от 328 млн. лева за актуализация на бюджета е достатъчна, за да се плати на лечебните заведения, за лекарства и за медицински дейности. Георгиева изтъкна обаче, че от съществено значение е осъществяването на контрол върху болничната помощ, за да няма свръххоспитализации и назначаване на скъпоструващи лечения, от които няма нужда в определени случаи, а в същото време източват ресурс.

Георгиева смята, че мениджърите на лечебните заведения до голяма степен трябва да поемат отговорност за по-рационално разходване на средствата. Тя напомни и за необходимост някои много скъпи лечения в болниците да се прехвърлят в доболничната помощ, където биха стрували доста по-малко.

Пенка Георгиева посочи, че определената сума е достатъчна и защото по правило последният месец от годината винаги се плаща в следващата година. Наред с това при необходимост Здравната каса може да направи вътрешно преразпределение на ресурса си, като прехвърли от административни към медицински дейности, каквато практика е имало и в предишни години.

Припомняме, че БЛС алармира от месеци, че очакваният дефицит в бюджета на Здравната каса ще е около 500 милиона лева. Заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Юлиян Йорданов заяви пред Investor.bg, че има опасност от крах на системата от септември, ако не се актуализира бюджетът с посочената сума.

От съсловната организация чакат среща с премиера и с финансовия министър, както и с всички парламентарни партии, за да се постигне консенсус по темата.

Вчера бившият здравен министър Десислава Атанасова се обяви за спешни консултации между партиите за актуализация на бюджета на Касата. Според нея темата е на дневен ред и ако не се вземат навременни мерки, може да се стигне до сериозни последици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още