IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Онкоболни пак алармират за недостиг на медикаменти

Заради проблеми с обществена поръчка има проблем с достъпа до т. нар. радиофармацевтици (радиоактивен йод)

09:42 | 05.07.14 г.
Онкоболни пак алармират за недостиг на медикаменти

Онкологично болни пациенти отново алармират за недостиг на лекарства, важни за диагностиката и лечението на заболяванията.

Става въпрос за т. нар. радиофармацевтици (радиоактивен йод), които се ползват за диагностика, терапия и определяне на по-нататъшно модерно лечение на няколко групи заболявания, съобщи в предаването “Събуди се” на Нова телевизия журналистът Ангелина Бонева, която през 2011 г. осъди здравното министерство заради липсата на адекватно лечение.

Проблемът отново е свързан с обществената поръчка за доставка на медикаментите за лечение на онкоболните пациенти. От тази година търговете за скъпите лекарства отново се правят от Министерството на здравеопазването. Болниците трябва да подадат данни за очакваните пациенти на базата на лекуваните през предходната година. Данните са подадени през октомври миналата година, но търгът не е проведен и лекарството липсва, посочи Ангелина Бонева.

От ведомството посочват в отговор, че през декември миналата година фирмата, която е спечелила обществената поръчка за доставка по тези обособени позиции, се е отказала да подпише договор с мотива, че ще претърпи загуби. Здравното министерство уточнява, че незабавно е обявена нова процедура, по която работата тече.

Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването коментира обаче, че новият търг не е обявен незабавно, а през март и резултати все още няма. Същевременно около 200-300 болни не могат да проведат терапията си. Кръгът на засегнатите от липсата на радиофармацевтици се разширява допълнително с броя на хората, които чакат за диагностика. Лекарството обаче е специфично и не е възможно хората да си го закупят сами и да го внесат от друга държава например, поясни Кацаров.

Бонева подчерта, че лекари са принудени да връщат пациенти, а същевременно се отчита пик при новозаболелите. “От 2011 г. до миналата година нямаше проблем с радиоактивния йод, хората си отиваха на диагностика, след това отново се върнахме в периода все едно не е имало дело”, коментира тя и определи държавата като “рецидивист, безотговорен, безскрупулен, арогантен и мързелив”.

Кацаров допълни, че липсата на медикаменти е “симптом на общото заболяване” на здравната система. “Гражданите са зависими от политиците и администрацията, а това ги прави безотговорни в работата им”, посочи той и призова засегнатите да започнат да завеждат искове срещу държавата и така да я принудят да си свърши работата.

Същевременно продължават и дебатите дали да се актуализира бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Вчера здравният министър Таня Андреева посочи, че е готова да предложи актуализация, но иска по-точна оценка на дефицита в здравната система и прецизна преценка на актуализацията.

От Лекарския съюз нееднократно предупреждават, че парите за здраве ще свършат още през септември, а големите държавни болници всеки момент могат да осъмнат със запорирани сметки от доставчици. От съсловната организация оценяват, че дефицитът на Здравната каса ще достигне 400-500 млн. лева, заради което институцията е намалила с 30-40 на сто плащанията към болниците. Някои от тях вече са изправени пред реална опасност от фалит.

Дори и правителството да предложи актуализация на бюджета на Касата обаче, заради ситуацията в Парламента няма гаранция, че той ще бъде приет. ГЕРБ бойкотира работата на Народното събрание с мотива, че управляващите не си спазват обещанията за приемане на консенсусни закони. Депутатите от партията решиха, че ще присъстват в пленарна зала, но няма да участват в заседанията.

Същевременно от партията призовават за актуализация на бюджета на Здравната каса, което е индикация, че ако такава бъде внесена, вероятно те ще осигурят кворум за приемането и.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още