IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефицитът на Здравната каса ще достигне 490 млн. лева

Държавата трябва да покрие около 330 млн. лева от "дупката" в бюджета за здраве, според директора на Касата Румяна Тодорова

11:42 | 05.07.14 г. 11
Дефицитът на Здравната каса ще достигне 490 млн. лева

“Имаше апел да завишим финансовия контрол – на кого да спрем лекарствата?”, попита тя.

Законодателни противоречия – за кое да (не) плаща Касата?

Тодорова обясни, че тази година са били пуснати, след като вече беше гласуван Закона за бюджета на Касата, 7 нови лечебни заведения, а за съществуващите са одобрени за финансиране нови 780 нови дейности. В същото време от 1 януари т. г. влезе в сила Закона за публичните финанси, в който е регламентирано, че Здравната каса не може да поеме задълженията за плащане на дейности, които излизат извън нейния бюджет, припомни Тодорова.

В същото време в Закона за здравното осигуряване е записано, че Касата е длъжна да заплаща всяка дейност, за която здравноосигуреният пациент е заплатил. Ако не платим, нарушаваме закона, подчерта Тодорова.

Тя посочи, че от институцията са питали Министерството на финансите как точно да изпълняват и двата закона – за здравното осигуряване и за публичните финанси. От ведомството са отговорили, че институцията е длъжна да спазва и двата закона.

Реформата

Тодорова посочи, че проблемите на здравния сектор могат да се решат по примера на други държави от Централна и Източна Европа – Унгария и Полша например. Те са “замразили” картината в здравния сектор, за да анализират дефицитите и излишъците и да преценят накъде да насочат ресурсите.

Според директора на Здравната каса е необходимо да не направи и анализ на дефицитите на болниците, тъй като се плаща все повече за болнична помощ, а дефицитите се увеличават. “За какво не стигат парите и къде отиват?”, попита тя.

Според нея трябва да се разграничи и какво трябва да се заплаща от осигурителната институция и какво - от принципала на болницата, който по думите и “не може да бяга”. В областните и университетските болници има 51% държавно участие, не може тези болници да разчитат само на средства от касата, коментира Тодорова.

Тя препоръчва и разпределянето на болниците в определени категории, за да се регламентира кое лечебно заведение какво може да работи. Отделно е необходимо да се засили извънболничната помощ, за да се реши проблемът със свръххоспитализациите.

Тодорова подчерта, че България има проблем и със застаряващото население. Тя посочи, че се разкриват постоянно нови болници за активно лечение, но има нужда от лечебни заведения за продължително лечение. Същевременно липсват и здравни заведения за лечение на хронично болни.

“В момента, в който се регламентира статутът на тези болници, нишата бързо ще се запълни. Това е сектор, който задължително трябва да бъде разработен със социалното министерство. Не работим по този въпрос, въпреки че от 4-5 години се говори по темата, а нищо не се прави”, коментира Тодорова.

Тя коментира, че е необходимо да се “подреди” и спешната помощ, както и да се въведе допълнително здравно осигуряване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 5 rate down comment 0
Danny666
преди 9 години
Дата всякакви ПИРАМИДИ от рода на ПЕНСИОННАТА СИСТЕМА И ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ вън !!!!Крайно време е "материала" на тази територия да разбере, че БЕЗПЛАТЕН ОБЯД НЯМА ! ЛИЧНА ОТГОВОРНОСТ ЗА ВСЕКИ !Не може да пушиш по кутия на ден и да плащаш ЕДНАКВО с човек който се грижи за себе си. НЕ МОЖЕ да проституираш и после абортите да ти ги плащаме ние ! Не може ...... няма край изброяването в сегашната УРОДЛИВА СИСТЕМА !!!Да фалирва всичко и всеки да си понесе ЗАСЛУЖЕНОТО !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 1
data
преди 9 години
Солидарните системи - солидарност между ОСИГУРЕНИ ! Това трябва да бъде главната реформа ! Всички възможности за заобикаляне на осигурителния модел трябва да бъдат прекратени е с въвеждането на 10 ( десет ) годишна давност на не платените осигурителни вноски - няма как някой който си е плащал осигуровките цял живот да на същите права с някой който е плати 33 вноски на минимума ! Край на евтиното възстановяване на осигурителните права !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 0
bertram
преди 9 години
Колко години трябва да минат преди да се направи една базова реформа при която услугите предлагани от болниците ще бъдат разделени на 2 - спешни и неспешни, а клиентите ще имат електронна здравна карта, която ще върви комплект с личната карта. Контрол на корумпираните ТЕЛКОВе и тн и тн.... само обещания и популизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
bertram
преди 9 години
Винаги има един скрит дефицит, който излиза в последния момента та си мисля, че дефицита поне с 50% по-голям
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
...Разбира се - легло, за което някой друг плаща (в нашия случай НЗОК, но няма голяма разлика и ако е частен осигурител).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
"Ако има легло ще се намери кой да легне в него" - лекарски жаргон описващ положението с приема на "болни" в болниците.http://represia.blog.bg/politika/2014/05/15/.1265248
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
Ricco
преди 9 години
Е как успя да ги прецениш всички тия неща без да имаш данни за какво точно и как се харчат парите??!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
Правителството на БСП и ДПС умишлено си затваря очите пред източването на здравната каса точно както това се случваше и по времето на Тройната коалиция. Оттогава досега е много доходен бизнес да построиш болница и да започнеш да злоупотребяваш на макс. Забелязали сте как никнат нови болници като гъби във всеки квартал на голям български град.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 9 години
За съжаление този пакет ще е твърде малък . Всичко останало ще се финансира от допълнителни фондове. Истината е , че държавата не може да поддържа дейността , която в момента се извършва в този обем , да не говорим при тези обстоятелства и за качество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Mesoiadess
преди 9 години
Конкуренцията между държавни и частни ЛЗ в една и съща пазарна ниша няма да завърши добре за никого . Отдавна трябваше да се разграничи минималенят пакет - осигурявян от държавата .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още