IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Болниците може да връщат пациенти заради рамковия договор за 2014 г.

Трябва да се изработи механизъм за по-засилен контрол на изразходваните от здравната каса средства за болнична помощ

08:57 | 18.12.13 г.
Болниците може да връщат пациенти заради рамковия договор за 2014 г.

Може да се наложи болниците да връщат пациенти или пациентите ще трябва да си доплащат за болнично лечение, ако останат заложените параметри в Националния рамков договор (НРД) за 2014 г.

За това предупреди Иван Димитров, председател на Асоциация „Български пациентски форум” и член на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) в предаването “Денят започва” на БНТ.

“Ако останат тези параметри, от пациентската общност смятаме, че ще катастрофираме много сериозно”, коментира Димитров, като подчерта, че много от медицинските дейности продължават да бъдат недофинансирани.

Здравната каса и лекарите подписват днес НРД за следващата година, след като делегатите на извънредния събор на Българския лекарски съюз (БЛС), който се проведе миналата събота (14 декември), подкрепиха подписването му.

В документа е предвидено увеличаването на цените на 27 клинични пътеки, но е определен по-малък брой направления по клиничните пътеки. До 30 дни след изписването от болница пациентите ще имат право и на безплатни изследвания по преценка на лекар, освен двата задължителни прегледа.

Изследванията се предвижда да са за сметка на болницата.

Иван Димитров подчерта, че трябва да се изработи механизъм за по-засилен контрол на изразходваните от здравната каса средства за болнична помощ. Той посочи, че действително има болници, които завишават разходите си, за да получават повече пари от касата.

Същевременно директорът на Александровска болница д-р Костадин Ангелов, в която НЗОК отчете най-голям ръст на хоспитализациите, отрече лечебното заведение да източва пари от касата. Той подчерта, че в констативния протокол на Столичната здравноосигурителна каса е записано, че няма установени нарушения.

Ангелов посочи, че през ноември са приети 82-ма пациенти повече спрямо ноември 2012 г. По думите му тенденцията за увеличение на преминалите през болницата пациенти ще се запази, защото в нея работят 12 от националните консултанти. Неврологичното отделение няма аналог в страната, а и болницата е изградила с европейски средства център за ранна диагностика на рак, посочи Ангелов.

Въпреки това за ноември на лечебното заведение ще му бъдат преведени 70% от средствата, а не 80%, както беше договорено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още