fallback

Промени в ГПК предвиждат банкови сметки да се запорират по електронен път

Длъжниците ще имат възможност да обжалват оценките на имуществото, изготвени от съдебните изпълнители

13:48 | 04.08.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Да се прави електронен запор по сметки в банките - това предвиждат текстове за промяна на Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК). Текстовете са публикувани в Портала за обществено обсъждане.

Според описаната процедура запорът се счита за получен от момента на постъпването му в информационната система на финансовата институция. Във връзка с това банките, както и лицата и органите с правомощия по налагане на запори, трябва да обявяват електронен адрес, на който да постъпват електронни заявления.

Предложението предвижда още длъжниците да могат да обжалват постановленията за глоба, определената стойност на имуществото към момента на описа, както и разноските по възложеното от съда изпълнение на вземанията.

Целта на предложените промени е да се разшири обхватът на действията на съдебните изпълнители, които могат да бъдат обжалвани. В мотивите към предложените промени авторите посочват, че основанията за тях са „многобройните проблеми, свързани с определяните начални цени при публична продан“. По сега действащото законодателство длъжниците имат право да обжалват цената по опис, но само след като имуществото им е продадено.

Началната цена на вещите, които се продават в търг с устно наддаване или публична продан, не може да бъде по-ниска от пазарната стойност на описаната вещ, приета от съдебния изпълнител. Цената се определя според писмено или устно заключение на вещо лице.

Оценката на автомобили и превозни средства не може да бъде по-ниска от застрахователната оценка, допълват вносителите.

При определяне на таксите и разноските вече бъде вземана предвид и съразмерността им спрямо задълженията.

Предложенията за промени предвиждат да не се насочва принудително изпълнение върху вещи и вземания, за които таксите и разноските по описване, оценяване, съхранение и продажба са несъразмерни спрямо общия размер на вземанията.

Когато общият размер на задължението по изпълнителен лист е под минималната работна заплата, общият размер на таксите и разноските по изпълнението не може да надхвърля неговия удвоен размер, са вписали още авторите на текста. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:08 | 11.09.22 г.
fallback