IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Без пропорционална такса при доброволно плащане при съдебните изпълнители*

С промяната се стимулират некоректните длъжници и нарушават се правата на кредиторите, предупреждават от КЧСИ

14:08 | 23.07.14 г.
Без пропорционална такса при доброволно плащане при съдебните изпълнители*

Длъжниците няма да плащат пропорционална такса върху сумата, която са погасили в срока за доброволно изпълнение на задължението (14 дни). Това решиха министрите на днешното си заседание, като приеха постановление за допълнение на Тарифата за таксите и разноските към Закона за частните съдебни изпълнители, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

Основният мотив за промяната е „уеднаквяване на регламентацията на събираните от частните и държавните съдебни изпълнители такси за изпълнение на парични вземания в хипотезата на извършено от длъжника доброволно плащане в срока за доброволно изпълнение“.

От гилдията на частните съдебни изпълнители възразиха срещу промяната. Опасенията са, че докато тече срокът от 14 дни за доброволно погасяване, съдебните изпълнители няма да могат да налагат запори и възбрани. През това време обаче длъжниците могат да прехвърлят имуществото си и исканията на кредиторите да не могат да бъдат удовлетворени.

От Камарата на частните съдебни изпълнители припомниха наскоро, че до 2008 г. държавното и частното съдебно изпълнение е работело при едни и същи тарифи. Тогава е била направена законодателна промяна и въпросната такса е отпаднала за държавните съдебни изпълнители.

Камарата подчертава в позиция, разпратена до медиите, че промяната представлява удар върху бързината и ефективността на изпълнителния процес. "Стимулират се некоректните длъжници, нарушават се правата на кредиторите, но с нищо не се облекчава обикновения длъжник. Поправката ще навреди на българския бизнес и на цялата финансова система в страната", посочва се в съобщението.

„Повече от ясно е, че обикновените граждани нямат средства, за да погасяват дълговете си. Числата от нашата практика са красноречиви – от началото на кризата физическите лица, които плащат задълженията си в т.нар. срок за доброволно изпълнeние са приблизително 0,1%. От поправката спечелиха не затруднените финансово лица, а онези структури, които умишлено не плащат дълговете си, докато не бъдат осъдени“, коментира председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Валентина Иванова.

„Руши се един работещ модел за изпълнение на решенията на съда. Мотивите за това са неясни, промените са приети „на тъмно“, в 12 без 5, без никакво обсъждане, анализ или финансова обосновка. В последния възможен момент се намери начин да бъдат обслужени монополни и корпоративни интереси, но не и интересите на хората“, посочи председателят на Контролния съвет на Камарата Георги Дичев.

Организацията определя решението като популистко, тъй като въпросната такса е символична на фона на всички останали дължими такси – на съда, адвокатските хонорари за делата пред съда, адвокатските хонорари за изпълнителното производство, простите такси на частните съдебни изпълнители.

„Повече от две години Камарата настоява за една реална промяна, която ще облекчи длъжниците като намали драстично таксите, а имено да се въведат електронни запори. Ако сега за налагането на запор върху сметките на длъжника във всички банки, той дължи 540 лева, с електронния запор таксата ще падне до 18 лева. Промените в ГПК са факт, въпрос на правителствено решение беше те да заработят", пише още в съобщението.

"В началото на мандата заместник-министърът на правосъдието Сабрие Сапунджиева увери, че електронните запори ще заработят. В последните си дни правителството не само не ги въведе, но направи и голяма крачка назад, с която обрече решенията на съда да останат само „на хартия“, допълва се в позицията.

* Актуализирана информация!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още