IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Искат уеднаквяване на тарифите на частните и държавните съдебни изпълнители

Ако длъжник получи покана за доброволно изпълнение от държавен съдебен изпълнител, ще плати 20 лв. такса, при частен се плащат пропорционални разходи за делото

09:53 | 31.05.14 г. 1
Искат уеднаквяване на тарифите на частните и държавните съдебни изпълнители

С писмо до министъра на правосъдието заместник-председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Красимир Влахов е поискал уеднаквяване на тарифите на частните и държавните съдебни изпълнители. Това той каза пред журналисти на семинар в Лозенец, цитиран от БТА.

Разликата в средствата, които се вземат от длъжниците, е голяма. Ако длъжник получи покана за доброволно изпълнение от държавен съдебен изпълнител, той ще плати допълнително само 20 лева такса. Ако обаче това се случва при частен съдебен изпълнител, се плащат пропорционални разходи за образуване на дело, оглед, опис и публична продан.

Писмото до МП е изпратено на 15 април, като Влахов е получил уверение, че ще се работи по въпроса. Бърза промяна на тарифата обаче не може да има, защото тя се приема от Министерския съвет след съгласувателна процедура.

Като цяло все повече са делата за незаконно уволнение и конфискация на имущество, които гледа Върховният касационен съд, каза още Влахов. Процесите за отнемане на имущество през 2013 г. са с 10 повече от 2012 г. - нарастването е от 45 за 2012 г. на 55 за 2013 г.

Малко над 20 на сто са касационните жалби, които са допустими, и ВКС гледа тези дела. През миналата година в гражданската колегия на ВКС са постъпили 7524 нови дела, а са решени 7895. Една част от тях са започнали преди началото на 2013 година.

Средно по година и половина продължава един граждански процес на първите две инстанции. Само за месец след това ВКС се произнася по допустимостта на касационните жалби. И за още шест месеца делото се решава окончателно.

Свръхнатоварени остават софийските съдилища.

Като минус за правосъдието се отчита пасивното прилагане на медиацията у нас като метод за разрешаване на спорове.

По-малко на брой дела - но за сметка на това все по-сложни, постъпват в търговската колегия на ВКС, посочи друг заместник-председател на ВКС - Таня Райковска.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
i.sgs
преди 9 години
Ако се публикува писмото очевидно ще се види, че смисълът, който влага журналистката в него е преекспониран и тенденциозен. Всеки длъжник ще си счупи краката да тича да плаща като получи покана. Да, ама не. Плаща, защото знае какво ще му се случи. Държавата сама си знае, защо субсидира и поддържа държавни съдебни изпълнители, които никой не знае какво работят, колко отпуск ползват и защо са три пъти повече от частните. Една от причините е, че все пак хилядите завършили юристи все някъде трябва да работят. И Държавата социално разкрива и поддържа работни места. Пак Застрахователите и Банките искат да минат метър, след като години не са плащали на пострадали и болни. Друг, който да може да плаща веднага НЯМА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още