IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Частните съдебни изпълнители видяха предизборен ход в нов закон за сектора

Длъжниците с проблеми са повече от закъсалите кредитори, твърди вносителят на проекта Страхил Ангелов

11:28 | 01.04.14 г.
Частните съдебни изпълнители видяха предизборен ход в нов закон за сектора

Дейността на частните съдебни изпълнители се връща в дневния ред на политиците винаги, когато наближават избори. Така председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев коментира пред bTV  идеята на депутата от БСП Страхил Ангелов да инициира законодателни промени за сектора.

Припомняме, че народният представител предлага държавата и общините да възлагат само на държавни съдебни изпълнители събирането на публични вземания, а такси да се събират от частните съдебни изпълнители само при извършването на изпълнителни действия. В проекта се предлага и таван от 12 хил. лева на пропорционалните такси, събирани от частните изпълнители.

Ангелов заяви, че промените се налагат, тъй като са създадени обществени отношения, които страдат от дефицит на справедливост. Той даде следния пример: ставаш поръчител на някой, който не си обслужва кредита, банката не информира поръчителя, след това той дължи суми в рамките на 14 дни. Заради заем от 300 лева може да се окажеш с дълг от 1500, посочи депутатът. 

Според Дичев предложените промени няма да решат съществуващите проблеми, а само ще създадат нови. Малките вземания ще станат несъбираеми и ще се отвори ниша други структури да ги събират, прогнозира той. Депутатът му отговори, че има полиция, затова нямало риск "по кварталите да плъзнат лихвари с бухалки".

И Дичев, и Ангелов, посочиха проблеми, свързани с колекторските фирми. Депутатът посочи, че няма никаква регулация за дейността на фирмите, които се занимават със събиране на дългове. Дичев също каза, че понякога тези фирми използват имена на частни съдебни изпълнители, за да заплашват хората.

Георги Дичев посочи и още един проблем – длъжникът обикновено научава за решението на съда от частния съдебен изпълнител. Кредиторът отива с документи в съда и си взема изпълнителен лист, плащайки такса за изпълнение, което увеличава дълга, после има два пъти такса за адвокат, а чак накрая съдебен изпълнител изпълнява решението. Ние не съдим никого, изпълняваме съдебните актове, допълни той.

Имате колеги обаче, които не изпълняват добросъвестно съдебните актове, отговори депутатът. Според него на Камарата на частните съдебни изпълнители са дадени твърде големи правомощия.

Депутатът сподели, че е бил заинтригуван от темата, защото самият той бил изправен пред подобен проблем – не е бил уведомен за натрупани такси по потребителски кредит и е трябвало да внесе голяма сума в 14-дневен срок. Затова той предлага, който се издължи в рамките на 14-дневния срок, да не дължи такси. Ангелов отрече да е внесъл промените в закона, заради натрупан дълг за парно.

„Всяко дело има две страни – не трябва да се вторачваме само в длъжниците, защото и зад кредитора стои човешка съдба. Много кредитори също са изправени пред фалит, ако не съберат вземанията си”, посочи Дичев. Длъжниците с проблеми са повече от закъсалите кредитори, отговори Страхил Ангелов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още