IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само държавните съдебни изпълнители да събират публични вземания, предлага депутат

Таксите по изпълнителното дело да не надхвърлят една втора от вземането, предвиждат предложения за промени в Закона за частните съдебни изпълнители

14:36 | 26.03.14 г.
Само държавните съдебни изпълнители да събират публични вземания, предлага депутат

Държавата и общините да възлагат само на държавни съдебни изпълнители събирането на публичните вземания. Това предлага депутатът от „Коалиция за България“ Страхил Ангелов, който е внесъл за обсъждане в Народното събрание промени в Закона за частните съдебни изпълнители.

Предложените текстове са публикувани на сайта на парламента.

Депутатът предлага още такси по изпълнението да се събират от частните съдебни изпълнители само при извършването на изпълнителни действия. Предвижда се да им се даде възможност да си договарят и допълнителни възнаграждения, но тези суми няма да се смятат за разноски по изпълнението и не се дължат от длъжника.

Същевременно се предлага и въвеждането на таван от 12 хил. лева на пропорционалните такси, събирани от частните съдебни изпълнители. Едновременно с това се залага и изискването всички пропорционални такси да не може да надхвърлят една десета от задължението, а всички такси по изпълнителното дело (обикновени и пропорционални) да не надвишават една втора от вземането.

„Няма по-логично положение от това на държавните съдебни изпълнители да бъде възложено събирането на частните държавни и общински вземания. Това, на първо място, би спестило разходи и време за провеждане на обществени поръчки, на следващо - би спомогнало за запазването на държавните съдебни изпълнители“, посочва в мотивите си към предложенията за промени на закона депутатът Страхил Ангелов.

„Няма обективна причина в обществената действителност, която да налага провеждане на обществени поръчки за избор на частен съдебен изпълнител при събиране на частни държавни и общински вземания – провеждането на такива процедури е бавно, тромаво, ненужно, свързано с излишни и ненужни за държавата и общините разходи“, допълва той.

Отделно депутатът предлага да отпадне и съгласуването със съсловната камара на частните съдебни изпълнители, тъй като организацията може да се включи в общественото обсъждане на предложените законови поправки.

Според Страхил Ангелов е правилно да се възприеме подход за определяне на таксите на частните съдебни изпълнители, подобен на този в Закона за местните данъци и такси – да се посочи диапазон, в рамките на който с подзаконов нормативен акт да бъде определен размерът на таксите, както и да се определи в кои случаи частните съдебни изпълнители могат да събират такси, за да се избегнат случаите, при които разноските за такси да надхвърлят многократно размера на събираното задължение.

От бранша коментират, че предложенията на практика блокират възможността за избор на възложителите на изпълнителни дела и нарушават конкуренцията, което противоречи и на европейското законодателство.

Експерт, пожелал анонимност, припомни, че преди време гилдията имаше друг казус, който ограничаваше конкуренцията - с ДДС, който плащаха само частните съдебни изпълнители. В края на 2012 г. Еврокомисията обяви, че открива наказателна процедура заради двойния режим на облагане с ДДС на съдебните изпълнители, което предизвика съответните законодателни промени.

Отделно запознати предупреждават, че ако предложените промени бъдат приети, на практика ще се блокира събирането на по-малките вземания (до 5 хил. лева), които обаче представляват по-големият дял от изпълнителните дела.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още