IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ поиска мисия на МВФ за оценка за финансовата система

Програмата ще спомогне за възстановяване на доверието в банковата система, смята Иван Искров

20:15 | 08.08.14 г. 16
БНБ поиска мисия на МВФ за оценка за финансовата система

Управителят на БНБ Иван Искров се е обърнал към Международния валутен фонд с искане за организиране на мисия по Програмата за оценка на финансовата система, съобщиха от пресцентъра на централната банка.

В писмо до Фонда Иван Искров посочва, че банковата система в страната остава здрава, а нормалното й функциониране е възстановено след проблемите около банковата група КТБ.

Банката беше поставена под особен надзор, а централната банка е предприела всички необходими мерки за разрешаване на ситуацията, допълва още управителят на БНБ в писмото си до МВФ.

Въпреки нормалното функциониране на системата сега, една своевременна мисия на МВФ по Програмата за оценка на финансовата система ще спомогне за възстановяването на доверието в банковата система и запазването на финансовата стабилност, обяснява още Иван Искров.

Писмото на Искров е адресирано до ръководителя на отдела за парични и капиталови пазари на фонда Хосе Виналс. В него гуверньорът на централната ни банка е посочил, че последният преглед на България по програма за оценка на финансовата система у нас е бил проведен през 2008 година.

Искането на БНБ е провеждането на мисията за оценка на финансовата система да бъде част от редовните консултации, предвидени за тази година, а ако има възможност – и преди тях.

Ситуацията около КТБ можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 32 rate down comment 3
Dimat
преди 9 години
Как стана тая работа бе,корифеи на финансовата стабилност?Натресохте ни валутен борд,стабилно се забихме с него на дъното,оревахте света,колко сме стабилни и сега се оказа,че каните баш бандитите от МВФ да ви оценяват финансовата система.Ами вие за какво сте бе,чучела ненагледни?Че аз от сега мога да ви кажа,какво ще ви "препоръчат" от цитаделата на банкстерите - нов заем и нови рИформи,с нов колан ,ама този път вече за шията.Хайде да видим,дали няма да стане така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 32 rate down comment 2
toto 2
преди 9 години
Явно се подготвя заем от МВФ и сега шикалкавят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 2
jikev
преди 9 години
Явно дори и в БНБ са усетили, че проблема на КТБ не е проблем само на лакомите и вложители...От ежедневните отчети на другите банки се вижда, че нещо се случва с депозитите - сигурно се местят от КТБ и нарастват, както разправя Хърсев...Нека и от МВФ-то да видят, че депозитите по "стабилните банки" растат, като не вярвате!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 18
kefal
преди 9 години
Добър ход за да разберат всички колко сме стабилитетни. Една банка не е цялата ни система, и с нея и без нея е все същото. Ако трябва и още банки да се затворят няма да повлияе на системата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 3
studioaa
преди 9 години
Я, сетила се Мара да се побара...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 2
jikev
преди 9 години
Продължавайте да мотате още проблема КТБ!В отчета следващото тримесечие, ще лъсне ефекта от бездействието ти говньор такъв!Тогава може и ФЕД да потърсите да потвърди колко "стабилна" е банковата ни система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още