IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ганчо Ганчев: Допуснато е отклонение при планирането на макрорамката на бюджета

Трябва да се подобри аналитичната работа при съставяне на бюджета, каза съветникът на премиера по икономическите въпроси

17:03 | 22.08.14 г. 4
Ганчо Ганчев: Допуснато е отклонение при планирането на макрорамката на бюджета

Допуснато е съществено отклонение при планирането на макрорамката на бюджета, заяви пред БНР проф. Ганчо Ганчев - съветник на премиера Георги Близнашки по икономическите въпроси.

"Действително ситуацията с бюджета е сложна, имаме забавяне на приходите и блокирани европрограми. Все пак има и оптимизъм, че блокираните средства по еврофондовете могат да бъдат възстановени, могат да се вземат и мерки за подобряване на събираемостта при ДДС и акцизите", каза той.

„Освен всичко друго имаме аналитичен проблем. При съставянето на бюджета за тази година е допуснато едно сериозно отклонение, което е свързано с инфлацията. Предвидено е, че инфлацията ще бъде 1,8 на сто, а на практика ние имаме за първите шест месеца дефлация“, отчита икономистът.

Той определя това отклонение като много съществено. „Това означава, че данъчната база, при която се събират данъците, ДДС и акцизите, е по-ниска от предвиденото и това е една от причините за отклоняване на приходите от набелязаното равнище“, аргументира се той. 

Според него трябва да се подобри аналитичната работа при прогнозирането на параметрите на макрорамката.

Проблемът е, че по времето на Симеон Дянков била закрита Агенцията за анализи и прогнози, а резултатът според експерта, е отслабване изобщо на аналитичния капацитет.

Ганчо Ганчев посочи, че ще се наложи актуализация на бюджета и коментира процедурата на БНБ за печатане на пари.

„Печатането на пари зависи от търсенето на пари от населението. Всъщност при инфлация хората се стремят да се освободят от парите и да купят стоки. Именно поради дефлацията има смисъл да държите пари. Ако цените спадат, покупателната сила на парите, които държите, нараства. Хората предпочитат да имат повече пари при себе си както поради дефлацията, така и заради известни колебания в доверието към банковата система“, обясни той. 

По думите му от началото на годината досега количеството банкноти в икономиката е нараснало с около 1 млрд. лв. Това обаче не означава недоверие или опасност от инфлация.

„Изобщо при валутен борд е много трудно да се получи инфлация, тъй като количеството пари в обръщение не може да превишава валутния резерв. От тази гледна точка нямаме опасност от инфлация“, припомня Ганчев.

Той обаче упрекна авторите на Бюджет 2014, че не са отчели начина, по който функционира валутният борд. „При валутен борд икономиката се уравновесява чрез периодично преминаване от инфлация към дефлация, това е трябвало да бъде отчетено“, коментира съветникът на премиера.

Според него в момента икономическата ситуация е сложна и изисква много добре обмислени мерки за фискалния сектор и енергетиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:34 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
"Хората предпочитат да имат повече пари при себе си както поради дефлацията, така и заради..."-------------Няма такова понятие като "хората"! Има хора и хора. На по-голямата част от хората изобщо не им пука дали има дефлация (и цените са паднали с примерно 0.3%), а даже вземат заеми с лихви от 10 до няколкостотин или хиляди процента за да купят нещо, което искат да имат сега и на момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
IQ96
преди 9 години
Времето ще е преобладаващо, слънчево, с облаци и краткотрайни, но интензивни валежи.Все пак за мен печатането на тези 60млн, си е напълно в реда на нещата и не знам защо журналята търсят под вола теле. Работата е там, че печатницата вече не е само на БНБ, а отделна фирма с мажоритарен собственик френска такава. И мисля, че това не е лошо, щото иначе с калпавия маркетинг, ще трябваше да печата в повечето време судоко и вицове в/у т. хартия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 6
serafima
преди 9 години
Нещо не разбирам, но аз често не разбирам, когато говори този надут провинциален преподавател. В учебниците пише, а и практиката показва, че пари се печатат по време на инфлация, а сам Г. Ганчев казва, че се отчита дефлация. Как беше според него - хората искат да се запасят с пари, защото има дефлация, а хората харчат повече пари при инфлация.Значи и в двата случая (които са противоположни) са нужни повече пари според него. Но това е другия въпрос - за използването на парите, а не за самата парична маса, която е странно да се увеличава при дефлация. Пълна попара му е в главата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
data
преди 9 години
Кратко , точно и ясно !п.п.Graf каза същото преди може би месец-два . Адмирации Graf !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още