IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовото министерство вече работи по ремонта на Бюджет 2014

Няма да се премине границата от 3% бюджетен дефицит, заяви Кирил Ананиев

14:09 | 04.09.14 г.
Финансовото министерство вече работи по ремонта на Бюджет 2014

Министерството на финансите вече работи по предложение за актуализацията на Бюджет 2014, заяви заместник-министърът на финансите Кирил Ананиев по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Той не даде конкретни цифри, тъй като все още се правят разчети, но беше категоричен, че няма да се премине границата от 3% бюджетен дефицит.

От КНСБ, КТ „Подкрепа“ и Българската търговско-промишлена палата (БТПП) заявиха, че ще подкрепят актуализация на държавния бюджет. Според тях без ремонт на бюджета много сектори и предприятия няма да могат да продължат да работят, а вече започналите протести в страната го доказват.

Кирил Ананиев представи анализа на Министерството на финансите  за Консолидираната фискална програма (КФП) за първите седем месеца на годината, който министерството вече публикува.

Според анализа дефицитът по КФП за седемте месеца е 1,147 млрд. лева, разходите са нараснали, а постъпленията от приходи изостават от заложения ръст. Именно това са и мотивите, с които кабинетът „Близнашки“ ще предложи на следващото Народно събрание ремонт на Бюджет 2014, каза Ананиев. Той очаква в края на годината неизпълнението на приходите от косвени данъци да достигне 900 млн. лева.

Заместник-финансовият министър представи мерките на финансовото министерство по отношение на приходите. Те са в две посоки – оптимизиране на събираемостта на вноските от НАП и ограничаване на данъчните измами.

Ще бъде засилен контролът на граничните пунктове, при проследяването на рискови стоки и ще се провеждат съвместни операции между митниците, НАП и БАБХ. Ще се повиши и контролът върху доставките на зърнени култури, акцизни стоки, течни горива, както и контролът върху интернет търговията със стоки. Ще продължи работата и по фискалния контрол, както и мониторингът на длъжниците, посочи той.

От посочените мерки и от оптимизиране на системата на публичните вземания Ананиев очаква ефект до края на мандата на служебното правителство.

По отношение на Публичната инвестиционна програма за растеж на регионите той констатира изоставане по доста проекти и обясни, че ще бъдат спрени тези, които няма да могат да бъдат изпълнени до края на годината. Ананиев не изключи пари по този фонд да бъдат използвани като буфер за покриване на дефицити в бюджета.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов заяви, че ще подкрепи всички мерки, насочени към по-добра събираемост на приходите и посочи няколко конкретни изисквания на работодателската организация към актуализацията на държавния бюджет.

Симеонов поиска ускоряване на разплащанията с бизнеса. По негови данни държавата дължи на фирмите 400 млн. лв. Председателят на БТПП настоя да не се залага увеличение на минималната работна заплата и на минималните осигурителни прагове, разходите за администрацията да не растат и да не се увеличават средствата за нереформирани системи като здравната и пенсионната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още