IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството отпуска до 750 млн. лева за спрените европрограми

Финансовият министър ще разпредели национални средства в опит да бъдат спасени проекти по ОП "Околна среда" и ОП "Регионално развитие"

12:40 | 10.09.14 г.
Правителството отпуска до 750 млн. лева за спрените европрограми

Правителството взе решение, което ще позволи да се преодолее кризата в резултат на спрените плащания от Европейската комисия по Оперативна програма "Околна среда” и по две оси на ОП "Регионално развитие”.

С одобрението на кабинета на министъра на финансите Румен Порожанов се дава разрешение да осигури финансиране с национални средства в размер на до 750 млн. лв. по плащанията по проекти, които ще бъдат възстановени в държавния бюджет след възобновяване на финансирането по програмите от Брюксел.

Това решение ще предотврати значителна загуба на средства поради неспазване на правилото „n+2” в края на 2014 г., съобщиха от правителствената пресслужба.

Неизвършването на плащанията по проектите поставя под риск реализацията на проектите в срока на допустимост на разходите, както и приключването им в рамките на програмния период 2007 - 2013 г.

По време на заседанието си днес правителството одобри и проекта на новата оперативна програма по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица. Приемането й от Министерския съвет е основа за провеждане на официални преговори с ЕК.

Целта на програмата е да се предотврати социалното изключване на най-бедните.

Средствата ще бъдат насочени в две направления – осигуряване на индивидуални пакети от хранителни продукти за нуждаещите се за период от седем години, както и подкрепа за обществените трапезарии, което ще гарантира целогодишното им функциониране.

Кабинетът отпусна и 11,5 млн. лева за разплащане на строителството по инфраструктури обекти.

За отсечката Белокопитово - Каспичан от автомагистрала "Хемус” ще бъдат похарчени 8,5 млн. лева, а за 9-километров участък от дясното платно на АМ „Марица” - 3 млн. лева.

Правителството одобри и допълнителни разходи в размер на 10,4 млн. лева за министерствата на образованието, на земеделието и на храните и на културата за финансиране на ремонти на училища и на бази за учебно-практическо обучение.

Съдебната власт пък ще получи още 9,2 милиона лева, за да може да функционира нормално, след като съдилищата се оплакаха, че нямат пари дори за експертизи.

С допълнителните средства те ще обезпечат разходите си за вода, ток, вещи лица, преводачески услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още