IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ: Не сме предлагали да се печатат пари заради КТБ

От партията отрекоха да се предвижда наливане на държавни пари в поставената под надзор банка

12:27 | 30.10.14 г. 3
ГЕРБ: Не сме предлагали да се печатат пари заради КТБ

Не сме предлагали да се печатат пари заради КТБ, каза депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев във връзка с вчерашното решение на временната бюджетна комисия, която реши да задължи БНБ да вземе мерки по оздравяването на всяка банка, чийто собствен капитал е станал отрицателен. Това трябва да стане с промени в Закона за кредитните институции до 6 ноември.

Днес Главчев обясни, че решението цели да се даде възможност на БНБ да си свърши работата.

Мотивът на вносителите от ГЕРБ е, че така се премахва автоматизмът, при който в момента БНБ е длъжна да отнеме лиценза на банка, чийто собствен капитал е отрицателен.

Главчев отрече твърденията, че се предвижда държавни пари да се наливат в КТБ.

„Нищо такова не пише там. Това е предмет на решение, въпреки че в едно нещо Иван Искров беше прав - че задължение на държавата е да изплати парите по гарантираните депозити до 100 000 евро. Това наистина е европейска директива”, посочи депутатът.

Във връзка с доклада на одиторските компании, които провериха състоянието на КТБ, той каза, че става дума за консултантска услуга, която да оцени активите на КТБ.

„Изрично е записано, че това не е одит, нищо че и трите фирми са одиторски. Това е консултантска услуги и е посочено в докладите. Не представлява нито одит, нито преглед по смисъла на международните одиторски стандарти. Това е оценка на активите на КТБ”, разясни Главчев.

Още новини от България четете в Dnes.bg
 

Развитието на казуса КТБ можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
LuckyYou
преди 9 години
Не съм си представял, че някога ще трябва да превеждам на журналистите какво точно са се опитали да кажат ГЕРБ и ДПС, като предложиха тези промени, но ето че и това стана....Малко развален телефон! Журналята изопачат както им дойде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
LuckyYou
преди 9 години
Тъй като вчера гледах заседанието на комисията, всичко което беше написано след това, разбира се - беше изопачено по най-гнусния начин от журналистите! (Включително и от Инвестор)Проекто Промените в закона не задължават БНБ да оздравява банки. Те, обаче, задължават БНБ - преди да пристъпи към фалит - да изчерпа напълно всички останали възможни начини за оздравяването на банки и чак след това да пристъпи към фалит! Това ще бъде записано и в законопроекта! Няма да се задължава БНБ да оздравява задължително. Ако БНБ изчерпа всички възможни начини за оздравяване, тогава фалира банката, която се опитва да оздрави - това е! БНБ просто се опитва да бяга от отговорност като дявол от тамян! Въпреки че точно тя трябва да поеме отговорността!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
nesduhan_trader
преди 9 години
Точно това пише и следва от предложението на Бюджетната комисия. Самата идея да не се приложи закона, а да се гласуват удобни текстове постфактум е ялова. Друг е въпроса, дали участниците в тази най-важна комисия в НС са компетентни поне на минимума, за да си вършат работата! Герберите да се обърнат за въпрос към собствените си експерти, дали текста е удачен и ако не е, да консултират собствените си депутати, които може и да са подведени (не знам не съм бил там, предполагам) от някой свой по-компетентен, но недобронамерен колега. Текста е абсурден и влиза в противоречие със закона за Валутния борд! Колкото до "оздравяването" на банките, това следва да е работа на акционерите им, а не на данъкоплатците. Ресурса, събиран от вноските на банките би следвало да им е достатъчен, стига мерките да се вземат на време! Също така не е приемливо целият ресурс от вноските във Фонда да се харчи само за един участник на финансовият пазар - прочетете изречението по-горе за навременните мерки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още