IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АИКБ: Дефицит от 1,5% в Бюджет 2015 е постижим

Под никакъв предлог не бива да се планира бюджетен дефицит по-голям от 2% от БВП, смятат работодатели

14:17 | 30.10.14 г.
АИКБ: Дефицит от 1,5% в Бюджет 2015 е постижим

Постоянните коментари за увеличаване на максималния осигурителен доход имат отрицателно отражение върху бизнеса, смятат още от асоциацията. Те оценяват подобно евентуално решение като неправилно и водещо до намаляване на доходите на висококвалифицираните специалисти, увеличаване на разходите за осигурителни вноски и намаляване на конкурентоспособността на българските предприятия.

АИКБ би подкрепила преструктурирането и редуцирането на бюджетите на министерствата и ведомствата. Работодателите смятат, че в издръжката на държавната система и администрация има още резерви, които могат да бъдат използвани. Също така трябва да бъде направен функционален анализ и да се предприемат мерки за закриване на държавни структури с отпаднали, дублирани или затихващи функции.

Работодателската организация не подкрепя увеличение на разходите за сектори „Вътрешен ред и сигурност” и „Отбрана” както като абсолютни стойности, така и като относителен дял спрямо БВП. Те препоръчват редукцията на бюджетите на първостепенните разпоредители в сектор „Вътрешен ред и сигурност” предвид доказано неефективните и неефикасни разходи в сектора и неизвършени реформи. По отношение сектор „Отбрана” анализите сочат, че към настоящия момент не се идентифицират сериозни рискове и заплахи по отношение на националната сигурност на България, което не налага необосновано и рязко увеличение на военните разходи, по препоръка на организация, в която България е равноправен партньор.

Бизнес организацията ще подкрепи евентуалното увеличаване на средствата в бюджета за сектор „Образование и наука”. Винаги сме смятали, че образованието е недофинансиран сектор, като настояваме акцентът в разходването на допълнителното финансиране да е насочен към техническите университети, професионалното образование, приложната наука, „защитените“ професии и държавни стипендии.

Индустриалците настояват в държавния бюджет да има разчети, които недвусмислено да показват развитие и реализация на конкретни реформи в пенсионната и здравно-осигурителната система. АИКБ не подкрепя замразяването на пенсионната реформа на фона на най-значителното нарастване на разходите именно в социалната сфера, в т.ч. разходите за пенсии. Няма съмнение, че трикратно увеличените средства през последните 10 години, се използват крайно неефективно. Затова и увеличаването на бюджета на сектора не води до подобряване на здравеопазването в страната. Ние продължаваме да пледираме за необходимостта от здравна реформа, която точно да определи държавната политика и модела на развитие на здравеопазването, посочва се в позицията.

Правителството трябва да положи още по-големи усилия за засилване и развиване на прилагането на програмното бюджетиране, защото добре структурираните програмни бюджети на министерствата и ведомствата са гаранция за ефективност на бюджетните разходи, категорични са от АИКБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още