IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доходността по държавните облигации на вътрешния пазар продължава да расте

МФ пласира 2,5-годишни ДЦК за 55 млн. лв. при годишна доходност от 1,82%

17:54 | 03.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доходността по държавните облигации на вътрешния пазар продължава да расте

Министерството на финансите (МФ) пласира 2,5-годишни държавни ценни книжа (ДЦК) за 55 млн. лв. при висок интерес, но и при двойно по-висока доходност в сравнение с предходния търг. Възвръщаемостта, която са поискали първичните дилъри, е висока и в сравнение с първата емисия, предложена на вътрешния пазар в края на март тази година.

Постигнатата среднопретеглена годишна доходност е 1,82%, информират от ведомството. За високия интерес от страна на участниците свидетелстват общият размер на подадените поръчки, който достигна 112,5 млн. лв. (в т.ч. несъстезателни поръчки със съвкупна номинална стойност 5,9 млн. лв.), и коефициент на покритие от 2,05.

Цената, по която държавата се финансира от вътрешния пазар, обаче се покачва. На 20 октомври МФ пласира 10-годишни ДЦК за 50 млн. лв. при доходност от 3,5% спрямо 3,12% по емисията, предложена на пазара в средата на септември. През август доходността по 5-годишните ДЦК се покачи до 2,46% от 1,8%, колкото бе на аукциона през юни.

Тенденцията се пренася и върху 2,5-годишните облигации. Сега доходността расте до 1,82% при средна такава от 1,07% на първата емисия през март и 0,83% при повторното преотваряне през май.

На предходните два търга бяха предложени книжа за 50 млн. лв. при 55 млн. лв. сега. През юни МФ дори не одобри постъпилите поръчки от този матуритетен сегмент заради подготовката на емисията еврооблигации на международните пазари.

Освен това от сайта на БНБ е видно, че участниците в търга са поискали и по-висока доходност – 1,99%, но и по-ниска, разбира се, а именно – 1,66%. Дори и минималната доходността от диапазона обаче е двойна спрямо майската емисия.

Като цяло в резултат на емисиите облигации на вътрешния пазар държавният дълг нараства до 23,2% от БВП през септември. През деветия месец на годината вътрешният дълг се увеличава с 67,4 млн. евро за месец до 4,044 млрд. евро. Към 30 септември делът на вътрешния дълг възлиза на 9,8% от БВП.

Най-голямо количество от 2,5-годишните книжа отново придобиха банките - 73,42%, следвани от пенсионните фондове - 16,58%, застрахователните дружества - 6,36% и договорните фондове – 3,64%, информират от финансовото министерство. Спредът спрямо бенчмарковите германски облигации в този сегмент е в размер на 188 базисни пункта, уточняват още от там.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още