fallback

Влогове в КТБ, прехвърлени с цесии, няма да бъдат гарантирани от Фонда?

Предложението е част от законопроекта за актуализация на Бюджет 2014

17:29 | 13.11.14 г. 8

С предложението за актуализация на Бюджет 2014 за тази година правителството предложи и изменения в Закона за гарантиране на влоговете. С тях прехвърлените чрез цесия влогове стават негарантирани от Фонда за гарантиране на влоговете.

Финансовият министър Владислав Горанов определи пред депутатите от временната бюджетна комисия в 43-то Народно събрание това предложение като „тежък лобизъм в полза на Фонда за гарантиране на влоговете” и предпазна мярка срещу неоснователно изплащане.

Реално цесиите и прехвърлянията са разрешени и не могат да бъдат забранени. С промените обаче новите притежатели на влоговете вече няма да бъдат сред първите кредитори на банката, каквито са вложителите.

Тези, които имат влогове, придобити чрез цесия, също ще бъдат кредитори, но с друго качество и вече ще очакват взимания от търговско предприятие. Това означава, че ще бъдат едни от последните, чиито задължения ще бъдат удовлетворени.

Средствата за това ще дойдат не от Фонда за гарантиране на влоговете, а от т.нар. маса по несъстоятелност, която ще се натрупа с продажбата на активите на банката.

Промените обаче ще дойдат със задна дата за изкупилите влогове в КТБ и вероятно това може да доведе до оспорване и завеждане на дела. В бюджетната комисия обаче финансовият министър Владислав Горанов беше категоричен, че с текстовете не се оспорва вземането.

„Ние казваме, че той не е направил влог в банка и няма право на обезщетение, а има вземане от търговско предприятие, но за съжаление, на последно място”, каза министърът пред депутатите.

Днес бюджетната комисия одобри на първо четене законопроекта за актуализация на Бюджет 2014. Предстои текстовете да бъдат разгледани в пленарната зала и гласувани от депутатите в 43-то Народно събрание. 

На 4 декември трябва да започне и изплащането на гарантираните влогове в КТБ, чийто лиценз беше отнет на 6 ноември. 

Темата за КТБ можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:15 | 11.09.22 г.
fallback