fallback

Плоският данък остава, решиха депутатите

ГЕРБ, реформатори и ДПС гласуваха заедно срещу прогресивното подоходно облагане

15:33 | 19.11.14 г. 22

Парламентът отхвърли искането на БСП, както и това на „Атака“, за замяна на плоския данък с прогресивно подоходно облагане.

БСП предлагаше връщането на прогресивното подоходно облагане от 2015 г. с необлагаем минимум от 340 лв., а предложението на „Атака“ беше доход до 400 лева да не се облага.

„Против“ гласуваха депутатите от ГЕРБ, Реформаторският блок (РБ) и ДПС, а от БСП, ПФ, АБВ, БДЦ и „Атака“ бяха „за“.

Лидерът на ДПС Лютви Местан припомни, че плоският данък беше въведен от Тройната коалиция. Според него това облагане е било продукт на либералното мислене и трябва да се продължи политиката на приемственост, като се запази.

Плоския данък защити и Мартин Димитров от РБ. Той смята, че е това е единственият данък, от който дори в криза приходите растат. За 2013 г. приходите от него са 1,7 млрд лева, а за първите девет месеца на тази година са 1,9 млрд, това е 12, 5% растеж, мотивира се Димитров. Той обвини БСП в елементарен популизъм, защото са били на власт година и половина, а внасят предложението за прогресивното подоходно облагане, когато минаха в опозиция.

Лидерът на БСП Михаил Миков настоя, че плоският данък е бил въведен, когато икономиката е била в растеж, но сега нещата са различни. „Плоският данък означава болният да носи здравия. Гражданите да плащат фискалните сметки на правителството“, посочи той.

Според него повече от половината избиратели не гласуваха на последните избори заради усещането за несправедливост, което се налага като постоянно отношение към властта, независимо кои партии управляват. „Данъчното облагане е част от усещането за несправедливост. Хората смятат, че да живеят по-добре не е цел на властта и за това е принципният въпрос за по-справедливо данъчно облагане, което минава през решението за въвеждане на прогресивно облагане“, настоя социалистът.

Според него това се доказва и от факта, че България, освен че е най-бедната страна в Европа, е и с най-много работещи бедни - 7 на сто.

„Ножицата се отваря между бедни и богати, хората вече не вярват, че държавата ще направи нещо, а седи отгоре и само събира данъците. Не задължително гласуване, а с пушки да ги изкарате, хората пак няма да отидат, защото нямат усещането, че това е тяхната държава“, заяви соцлидерът.

След като предложенията на БСП и на „Атака“ бяха отхвърлени, Йордан Цонев от ДПС коментира, че това е благодарение именно на депутатите от Движението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:10 | 07.09.22 г.
fallback