IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Димитров: Въвеждане на прогресивното облагане ще бъде много сериозна грешка

Реформаторският блок ще предложи доброволно увеличаване на пенсионната възраст, заяви депутатът

08:52 | 11.11.14 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
М. Димитров: Въвеждане на прогресивното облагане ще бъде много сериозна грешка

Въвеждането на прогресивното облагане, включително и за личните доходи, ще бъде много сериозна грешка, заяви в студиото на Bulgaria on Air Мартин Димитров от Реформаторския блок (РБ).

Според него в близките месеци ще предстои сериозен сблъсък с левите политики. „БСП и АБВ искат да отменят плоския данък, а той е част от добрата бизнес среда. Приходите от плоския данък постоянно растат, като той увеличава в най-лошия случай приходите на средностатистическо семейство със 100 лв. на година“, заяви Димитров.

По думите му няма държава в света, която да е въвела плосък данък и след това да се е отказала от него, а за малки отворени икономики това е много успешен вариант. 

Димитров е и против въвеждането на прогресивен данък за личните доходи. Според него по времето, когато той действаше в България, това е водело до огромна сива икономика. „Ефектът на плоския данък направи криенето на данъците неизгодно за гражданите“, заяви той.

По отношение на планираното за днес гласуване на нов вариант за актуализацията на бюджета Димитров коментира, че прави впечатление, че има по-скромен облик по отношение на бюджетния дефицит. 

„Първите действия на финансовия министър са правилни - без намаляване на разходите не може да постигнем финансова стабилност“, заяви още депутатът. И припомни, че още при първия дебат за възможната актуализация на бюджета в средата на годината РБ е поискал намаление на разходната част като сигурен път за стабилизиране на финансите на страната. Тогава обаче предложението не е било прието от кабинета на Орешарски.

„Стъпката за актуализацията ми изглежда разумна. По-голямо предизвикателство е обаче бюджетът за 2015 г.“, заяви още Димитров и добави, че заради надхвърлянето на българските и европейските граници от дефицит Брюксел ще започне наказателна процедура. „Затова е много важно през 2015 г. дефицитът да бъде под контрол, за да се създаде добра инвестиционна среда“, поясни още икономистът. 

Мартин Димитров призова също така министрите да бъдат икономични и да орежат неефективните разгоди, а администрациите да станат по-ефективно работещи.

„Не може в една разклатена финансово държава да продължава да се харчи и да се искат постоянно пари. Това правителство ще е реформаторско, ако се харчат по-разумно средствата“, добави той.

По отношение на другата разделителна линия с АБВ – по повод пенсионната реформа, Димитров заяви, че в пенсионния сектор има скрит дефицит. „Тези разходопокривни схеми са ефективни, когато икономиката работи. Нашата идея е до известна степен революционна – доброволно увеличаване на пенсионната възраст. Тоест, ако някой реши сам да работи по-дълго, това ще му увеличи пенсията. Това ще е естествен начин чрез стимули да се увеличи пенсионната възраст“, добави той.

Същевременно Димитров поясни, че РБ е против увеличаването на пенсионната вноска с 1 процентен пункт.

„Никой не увеличава прякото облагане, когато търси икономически растеж. Това ще влоши средата и ще увеличи сивата икономика“, поясни икономистът. И завърши с извода, че това правителство ще бъде успешно, ако бъде дясноцентристко.

Припомняме, че Мартин Димитров влезе в парламента с преференциален вот в софийския 24 многомандатен избирателен район. Той бе вносител на десетки законодателни поправки в 40-то и 41-то Народно събрание, по-важните от които бяха за въвеждането на плосък данък от 10% за личните доходи и въвеждането на 10% корпоративен данък, както и за намаляване на осигурителната тежест. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
браво
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
Ще изгонят някой с 2К заплата, на който ще му взимат по 5 лв повече на месец? И ще го изгонят от страната? Ама със сопи ли? Щото надали ще е с тоя данък. И къде ще иде? Някъде дето ще му дават 5к евра, ще му прибират обратно 2,5 за данъци и ще дава 1К за квартира. Ами...да ходи, не ги спирам такива, те очевидно си търсят повод, а не причина.И това за рекета от държавата-извади си главата от д-то. Облагането на най-бедните е рекет от страна на предприемачите.Относно красивият запад, където всичко им е подредено-отивай. Даже недей чака промяната на данъците. Заминавай сега-например в Марсилия. Градът с най-високата престъпност в Европа. И това включва Москва. Ама не знам французите да реват по въпроса, хем съм бил там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
... защото тази малобройна прослойка субекти, не е в състояние да генерира нужното като количество и със съответната ритмичност във времеви план, потребление/инвестиции, който да поддържат стабилни нива на продукт и заетост. Алтернативите са :- оставяне системата без намеса, с действащите вътре сили на ескалиращо напрежение и противопоставяне до самия взрив/разпад на същата или - интервенция, чрез преразпределение, което ще позволи цикличното й функциониране. Методологически, решаването на всеки проблем, следва да започне от ясното му и цялостно умозрително обхващане и анализ. Няма как да управляваме процеси без задълбоченото им познаване и разбиране. Хората следва да си изградят ясна представа за протичащите процеси и състоянието на системата, като цяло, само така ще бъдат в състояние да вземат рационално и полезно решение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
... прогресивното облагане е рекет в държава, която няма никаква заслуга за това, че ти правиш повече пари от разни мързеливци...........Казваш : правя пари и според мен се изразяваш некоректно, парите се ПРАВЯТ от банките (централните - чрез емисия, а търговските - чрез ефекта на кредитния мултипликатор, отделно стои въпроса за правилата и контрола в съответствие с които, банките правят парите ). Ние помежду си, в рамките на някаква икономическа активност, можем само да ги РАЗПРЕДЕЛЯМЕ. За да участваш в разпределението (или според твоя израз : да правиш пари), първото и задължително условие е да има ФУНКЦИОНИРАЩА икономическа система ! Голямото предизвикателство пред функционирането нашата такава (във вида й и с комплекса от фактори и параметри, които я определят по настоящем) е свръх-концентрацията на финансите/ликвидността, в съвсем малобройна група субекти. Това очевидно е рестрикция с най-сериозна тежест за функциониране на системата до степен на пълен блокаж ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
Gold Zombie
преди 9 години
Виж какво съм написал в коментар 5.С радост ще плащам 40% ДОД в нормална държава. В България - НИКОГА.Поне, докато не умре и последната червена *** тука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
Vesko94
преди 9 години
"освен че няма да вкарат повече пари в бюджета, ще изгонят и доста млади хора в чужбина". Извинявай, но в какъв свят живееш? Тенденцията е следната - плоска България vs прогресивен Запад - 0:100. Всичко, човече, способно в тази държава, бяга от нея. И то бяга в страни, където данъчните ставки са от порядъка на 20-30-40-50%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
Gold Zombie
преди 9 години
За пореден път ще се повторя: прогресивното облагане е рекет в държава, която няма никаква заслуга за това, че ти правиш повече пари от разни мързеливци; държава, която ти пречи и те спъва при всеки опит да правиш повече пари; държава, която не ти дава нищо насреща за това, че ти взима парите. Ай мерси... Денят, в който върнат прогресивното облагане е денят, в който ще отида в нормална държава, където с радост ще позволявам да ми вземат до 30-40% от доходите като знам, че ще получавам ежедневно висококачествени услуги от държавата под формата на правосъдие, инфраструктура, чиста околна среда и т.н., а парите ми няма да бъдат изпапкани от разни успели на 34 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Setver
преди 9 години
Защо няма други страни в ЕС с плоски данъци? Замислял ли си се защо там се ползват прогресивно облагане?Защото е по-справедливо. Отделно, не ти позволява лесно да препираш едни пари срещу само 10% данък независимо от сумите, било те и милиони.Ако това е начина да привличаме инвестиции, дайте да ставаме офшорна зона..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
Gold Zombie
преди 9 години
хахахаАбе ти през всички компютри в офиса ли мина да си сложиш плюсче на мнението?Тези, ако вкарат прогресивното облагане на доходите, освен че няма да вкарат повече пари в бюджета, ще изгонят и доста млади хора в чужбина. Много съвременни професии и то от най-високоплатените, могат да се упражняват от почти всяко кътче на света - познайте, колко от тях ще останат тук, където държавата ги рекетира, а не дава нищо за взетите пари.И не говоря за работещите в кол-центровете, макар че и за тях се съмнявам, че биха останали при такова развитие на данъчната ситуация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
Vesko94
преди 9 години
Въвеждането на плосък данък се оказа голяма грешка. Няма повече приходи в хазната. А всеки българин, работещ за минимални доходи, също плаща данък от 10%. И неговият джоб ли е облагодетелстван, г-н Димитров?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още