IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Димитров: При "Южен поток" подходът е същият, както при АЕЦ "Белене"

Не може изпълнител на проект за 7 млрд. лева да бъде избран без обществена поръчка, смята едно от лицата на "Реформаторския блок"

08:58 | 13.06.14 г.
М. Димитров: При "Южен поток" подходът е същият, както при АЕЦ "Белене"

Има подписани два договора за „Южен поток” – първият е за строителството на газопровода, а вторият - след изборите за Европейски парламент, който се отнася за отпускане на заем от „Газпром” с тежки лихви, съобщи в ефира на БНР едно от лицата на „Реформаторския блок” Мартин Димитров.

За него това означава, че се търси необратимост на проекта, а подходът е същият, както при АЕЦ „Белене”. Така тези договори могат да бъдат прекратени само от съда и това означава, че без изплащането на неустойки няма да може да бъде проведен търг за избор на нов изпълнител, смята Димитров.

Мартин Димитров беше категоричен, че процедурата за избор на изпълнител трябва да бъде проведена отново. „Не може за проект за 7 млрд. лева да няма истинско състезание, каквото е обществената поръчка”, обясни той и припомни, че Европейската комисия (ЕК) води наказателна процедура срещу България именно заради непрозрачната процедура за избора на изпълнител на реализацията на проекта на територията на България.

Припомняме, че в края на май стана ясно, че руската „Стройтрансгаз”, в консорциум с български фирми, обединени под шапката на „Газпроект Юг”, е избрана да реализира „Южен поток” у нас. Процедурата за избор на изпълнител започна през декември 2013 година. Месеци наред от Българския енергиен холдинг и проектната компания „Южен поток България” отказваха коментар как вървят преговорите за избор на изпълнителя.

Ако действително има подписване на втори договор, това е станало с мандат или на премиера, или на министъра на икономиката и отговорността е тяхна, заяви още Мартин Димитров. 

Той допълни още, че „Реформаторският блок” очаква Пламен Орешарски и Драгомир Стойнев да дадат пълен отчет и да представят всички документи по проекта от парламентарната трибуна. Ако това не стане, политическата формация ще покаже своите документи, категоричен беше Димитров.

По-късно днес, след като бъде гласуван вотът на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски, премиерът и икономическият министър Драгомир Стойнев ще бъдат изслушани пред депутатите за подробностите около проекта. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още