IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Южен поток" - заложникът на нечии интереси

Брюксел проверява прозрачна ли е процедурата по избор на компанията, на която е поверена цялостната реализация на проекта на българска територия

08:22 | 04.06.14 г. 25
<p>
	Макар и обект на проверки от ЕК, работата по &quot;Южен поток&quot; не спира. Снимка: <em>South Stream</em></p>

Макар и обект на проверки от ЕК, работата по "Южен поток" не спира. Снимка: South Stream

Един газопровод е напът да скара София и Брюксел. В началото на седмицата Европейската комисия (ЕК) започна наказателна процедура срещу България заради начина, по който е избран изпълнителят на „Южен поток” у нас. Партията мандатоносител – БСП, обаче смята „да прояви характер" и да построи газопровода.

Проектът ту е обявяван като проводник на руските интереси в Европа, ту е заложник на ЕС в преговорите й с Русия по кризата в Украйна. От която и страна да се погледне обаче, няколко момента заслужават внимание в борбата за реализацията на „Южен поток”.

Третият либерализационен пакет

Наказателната процедура срещу България е всъщност втората сериозна спънка, която Брюксел поставя пред изпълнението на проекта.

Още през август миналата година Брюксел неофициално предупреждава страните в проекта, че новият газопровод не отговаря на изискванията на Третия либерализационен пакет в три точки. На първо място тръбата е собственост на „Газпром”, която от друга страна е и доставчикът на суровина по мрежата. До „Южен поток” нямат достъп трети страни, а и няма независим контрол върху определянето на транзитни такси.

Въпреки това, на 31 октомври в България се даде официален старт на проекта с процедурата по символичната първа „заварка” на тръбите по проекта в близост до монтанското село Резово. Веднага след това и Брюксел съобщи публично за нарушенията и поискаха съгласуване с правилата. Русия пък обяви категорично, че проектът е международен и не е нужно да отговаря на европейското законодателство и отказа да поиска изключение, както направи години по-рано при изпълнението на „Северен поток”. Този газопровод доставя природен газ за Германия и потребители в Северна Европа.

За да покаже, че не е срещу реализацията на проекта, ЕК предложи да бъде създадена работна група, която да търси начин да бъде постигната дерогация от правилата за проекта.

Само месец по-късно започна да се заражда и кризата в Украйна, а ЕС изготви пакети със санкции срещу Русия.

Една от жертвите на тези събития се оказа „Южен поток”, за който преговорите на политическо ниво бяха замразени. На техническо ниво работната група е имала само две срещи, а ЕК нееднократно коментира, че „Южен поток” не е приоритет за общността.

В търсене на изпълнител

За България обаче проектът е приоритетен и работата не спира. Процедурите обаче са обвити в тайнственост и взети странни решения.

Още на 31 октомври 2013 година Българският енергиен холдинг (БЕХ), който е съсобственик на проектната компания „Южен поток България”, откри процедура за избор на изпълнител на проекта на територията на страната. Избрана е процедурата за пряко договаряне, не обявяване на обществена поръчка и е даден краен срок за внасяне на документи 15 ноември. Целта е да се намери една компания, която да се обвърже с изпълнението на целия проект – от предпроектната подготовка до обучението на персонала, който ще експлоатира газопровода след реализацията му. След като срокът изтича, седем фирми и консорцуима са подали заявления, а много фирми се оплакват от краткия срок за участие, за който не могат да подготвят своите документи за участие в такъв мегапроект.

И ето че БЕХ решава да се съобрази с това оплакване и на 21 декември 2013 година стартира нов търг. Този път крайният срок е 10 януари 2014 година. Тоест, заради почивните дни около коледните и новогодишните празници, желаещите имат на разположение само девет работни дни. Да се вместят в този срок успяват 11 компании.

Това е и последното съобщение от страна на БЕХ по процедурата за избор на изпълнител за този толкова важен мегапроект, на който се възлагат надеждите да съживи икономиката на Северна България.

Последна актуализация: 19:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 4 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
Така правят "бизнес" *** Календаре! Крутихин."Избираха без каквато и да било прозрачност и без истински конкурс, което възмути европейските регулатори, несвикнали с такива номера", обяснява експертът. Крутихин не вижда особени перспективи за компромис в създалата се ситуация."България в течение на няколко години получаваше предупреждения, че в своите споразумения с Русия и Газпром нарушава европейските норми. Едва когато европейците започнаха процедура за санкции, България прекрати осъществяването на проекта, продължава Крутихин"А комисионните /нормата им на печалба/ са ФАНТАСТИЧНИ! Плаща народа им на когото хвърлят по петаче да пият по едно кафе повече на месец! ;) Лява партия а Календаре? Убедени социалисти! Сън не ги лови за неправдата по света! :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 12 rate down comment 3
alexx
преди 9 години
"И ето че БЕХ решава да се съобрази с това оплакване и на 21 декември 2013 година стартира нов търг. Този път крайният срок е 10 януари 2014 година. Тоест, заради почивните дни около коледните и новогодишните празници, желаещите имат на разположение само девет работни дни. Да се вместят в този срок успяват 11 компании."Като кандидатстваш за проект за 3,5 млрд евро не може да се оправдаваш с почивните дни. Ако трябва ще бачкаш и на връх Нова година, за да подготвиш документите. Ясно е, че конкурсът беше нагласен, но оплакванията на западните компании са несъстоятелни. Друг е въпросът, ако спечелят те, кой реално ще работи. Практиката е показала, че когато чужди компании печелят в БГ, те наемат български подизпълнители. Типичен пример е лот 1 на автомагистрала Марица. Търгът беше спечелен от италианците ЧИ. ЕМ. ЧИ. ДИ РАВЕННА, които имат всичко 5 джипа в БГ и няколко шефчета. Работата я вършат български фирми за по-малко пари, а италианците само събират горницата. Сладка работа :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 24 rate down comment 3
Деляна
преди 9 години
Работата по изграждането на "Северен поток" приключи преди няколко години - за него Русия си поиска изключение от Третия либерализационен пакет и съответно го получи. Така, че тръбите вече функционират, с какъв обем - това е друг въпрос. Затова и много по-състоятелно е нашите управляващи да не питат "по телевизията" защо не спира "Северен поток", а има ли конфликт на интереси с назначаването на Шрьодер в Газпром :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 21 rate down comment 5
serafima
преди 9 години
Искам Брюксел да провери прозрачността и документацията около Северен поток и участието на Германия. Бившите германски лидери стават консултанти на руски газони фирми-гиганти. Това не е ли конфликт на интереси? Следващ настоятелен въпрос: защо Германия не въведе санкция към Русия, като спре работата по Семерен поток???? Кои са тези велможи в ЕС, които се опитват да диктуват нещата и виждаме докъде ги доведоха в Украйна????? Кой им разрешава това? Те тикат Европа към засилване на влиянието на националистическите партии. А пък сега ще се изпокарат как да си изберат най-удобния за всеки от тях председател на ЕК. Не са нито в интелектуално, нито в морално положение капацитети, за да се налагат така арогантно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 13 rate down comment 4
kalendar
преди 9 години
да-аз мисля, че корумпирани политици има и в Германия, както и в България. В тоя смисъл-да, мисля, че германците са оставили Газпром да направят квото си искат. Но не с тръбата на тяхна територия, поради простата причина, че тая тръба е изградена от германците. Нещо за което ние нямаме парици да направим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 5
deant
преди 9 години
Въпрос: тая умрялата тръба, за която се дърлите откъде идва? И от където и да идва, има ли разклонение преди нашия участък, че да може да влезе ГАЗ от трети участник? И третия участник през чия собственост ще минава и готов ли е да плати транзитните такси, които би трябвало да бъдат на пазарен тип? Т.е. казуса "трета" страна изобщо възможна ли е технически и финансово?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 18 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
Каква връзка има американската или руската политика спрямо БГ с честното и прозрачно провеждане на търгове по обществени поръчки у нас? Значи..... Патагонците били лоши, затова трябва БСП да ни сложат данък под формата на завишени цени по обществени поръчки за милиарди!? !!!???? ! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 21 rate down comment 6
dakl
преди 9 години
Всички знаем и сме свидетели как далеч преди преврата в Киев смешноватият иначе предишен посланик на единствената засега супер сила не преставаше да работи в София против интересите на България, Русия и разбира се против дългосрочните интереси на европейските страни , а не на тези на техните политческите им елит, които отдавна живеят в своя паралелен свят! Е , сега вече истината излезе на бял свят. Стана съвсем ясно , че всички страни в ЕС са равни , но както отколе се знае има някои по равни, които ще получават евтин природен газ за сметка на бедните страни в ЕС , които ще ставаме по бедни в ускорен темп!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 15 rate down comment 5
bgMan
преди 9 години
когато ти се фанеш за ауспуха на ракетата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 8
SS-23
преди 9 години
Барозу май ... ше се фане за ... тръбата ! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още