IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел поставя спънки пред реализацията на "Южен поток"

Двустранните споразумения по проекта противоречат на европейското право, коментира високопоставен чиновник в Европейската комисия

08:05 | 05.12.13 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Брюксел поставя спънки пред реализацията на "Южен поток"

Двустранните споразумения за изграждането на „Южен поток” – между Русия и България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Хърватия и Австрия, са в нарушение на европейското законодателство и трябва да бъдат предоговорени.

Това коментира Клаус-Дитер Борхард, директор за енергийните пазари в Европейската комисия, цитиран от европейското издание EuroActiv. Изявлението е направено по време на среща в Европейския парламент, на която са присъствали руския зам.-министър на енергетиката Анатоли Янковски, директорът, отговарящ за износа на „Газпром” Александър Медведев и сръбския енергиен министър Зорана Михайлович.

„Комисията е разгледала междуправителствените споразумения и е стигнала до заключението, че нито едно от тях не е в съзвучие със законодателството на ЕС”, е коментирал Борхард. По негови думи и енергийният комисар Гюнтер Йотингер е изпратил писмо до енергийния министър на Русия Александър Новак, в което е обяснил ситуацията около „Южен поток”.

Три са основните нарушения на проекта – собствеността на мрежата, дискриминационен достъп до мрежата и тарифната структура.

Според договорките „Газпром” ще бъде едновременно и доставчик на природния газ, и собственик на газопровода, което е в нарушение на европейското законодателство, обяснява още Борхард. Руската компания ще има и ексклузивни права на единствен доставчик по тръбите, опасяват се още от ЕК и допълват, че тарифната структура се нуждае от прецизиране.

Но дори и договорите да бъдат предоговорени успешно, синхронизацията между проекта и ЕК ще отнеме време. „Не месеци, може би две години”, коментира още чиновникът.

Припомняме, че на 4 ноември беше направена първата заварка на тръбопровода на територията на България – край монтанското село Ресово. Тогава у нас беше шефът на „Газпром” Алексей Милер, с когото българското правителство до последно преговаряше по условията на проекта.

Последна актуализация: 08:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 5 rate down comment 1
dakl
преди 10 години
Очеваден рекет от страна на ЕК. Брюксел праща топката в полето на РФ , като се надява на външна помощ( САЩ) , руснаците ще се договорят срещу някакви отстъпки с американците , а ние ще платим сметката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
А защо западния обществен строй се тресе от противоречия, за които няма да чуеш по новините и шоуто на Слави?Иначе вярно, няма свобода!Не може да има свобода, когато някой ти е взел и парите и възможността да си ги изкараш сам!И би било хубаво, ако е постановка на посочените от теб, но там е работата, че това е постановката на същите, които "спасяват" света, имам предвид СБ, МВФ и ред други боклуджийски организации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
На времето водещата роля на Партията беше на първо място.Сега водещата роля е отредена на Демокрацията!Или ако искаме да кажем, водещата роля е дадена на идеята за "свободните пазари".Във всички случаи намирисва и то яко!!Дали ще ни води Партията или Демокрацията, разлика йог, все си е стадо!И в единия и в другия случай кариеристите са на предна линия, без значение дали ги наричаме демократи или комунисти!Те са едни и същи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 4
bgMan
преди 10 години
Един път да ми хареса официалната позиция на България към ЕС - "По този повод българското правителство се обръща към ЕК с призив да участва по-активно в преговприте с руснаците".Тази позиция казва достатъчно и би трябвало и най-простите да разберат - България НЯМА суверинитет, нито свобода в енергийно отношение а прави само това, което Русия иска и точно така, както тя го иска без никакъв друг шанс.Ако ЕК иска (ако им стиска и могат), да участва в преговорите с руснаците, иначе ние нямаме право на нищо, освен на доброволно съгласие. Това е моделът на руската демокрация, откъдето между впрочем е взет и модела за "демокрация" в България - който не е съгласен да ходи в чужбина, тук ние определяме правилата и толкова!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
ЪхЪ... значи "Брюкселските" сега разбраХа - след маймуните ли бе???ЪхЪ... значи почакаХа, да се сключат 'Двустранните споразумения', за да глобяват и наказват ли бе??? - демонстративно показват неспособността на маймуните да се справят без тях!... *** това не са маймуните бе - това са пак те бе - "междуправителствените" -> тук маймуни не се СЛАГАТ!ЪхЪ... ами да пУчакат да се построи /със заеми естест./ и после да го събарят - за събарянето нов заем на преференциална лихва и после за глобите пак...ЪхЪ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 9
bgMan
преди 10 години
Затова все се подигравате и присмивате, наслаждавайки се на тъпотията и равнодушието на останалите българи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 9
bgMan
преди 10 години
Поста ти само потвърждава на 100% моето твърдение, че в България няма нито демокрация, нито свобода, нито каквото и да било друго нещо, свързано със западния обществен строй, а всичко е една голяма постановка на ДС/КГБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 15
Mavi Goz
преди 10 години
Хахаха... като гледам, колко плюсове си събрал за неграмотния си вопъл, представям си каква демокрация и какъв ЕС ще осъществите... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 8
bgMan
преди 10 години
По погромите, политическите репресии и убийствата обаче все още изостават.ЕС все повече прилича на някаква по-цивилизована, културна и лъскава форма на СССР.А това, което се вижда относно България е, че се договарят и си ни купуват-продават както си искат без никакви скрупули или някаква загриженост, да не говорим за доброжелателност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 3
lubenmark
преди 10 години
Европейския съюз изпревари Съветския съюз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още